Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві можуть ліквідувати

BBCDA934-4426-489E-A3B2-12EB4E9EA09D

Міністерство культури та інформації політики має намір ліквідувати Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві, а майно передати у розпорядження Львівської національної галереї мистецтв.

Міністерство культури та інформаційної політики має намір ліквідувати Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві, а майно передати у розпорядження Львівської національної галереї мистецтв.

Про це днями колективу ДІАЗ повідомив виконувач обов’язків директора Іван Смолинець.

«8 липня нам до відома довели інформацію, що заповідник планують ліквідувати і перевести у склад Львівської галереї без будь-якого пояснення чи аргументації. Крім того, немає жодного офіційного документа з Міністерства культури. Ми перебуваємо у якомусь інформаційному вакуумі, не розуміючи, що ж відбувається», – каже археолог, голова первинної профспілкової організації ДІАЗ у місті Жовква Тарас Іванишин.

Відтак колектив звернувся з листом до новопризначеного міністра культури Олександра Ткаченка.

«Наша позиція полягає у збереженні ДІАЗ. Ми не маємо взагалі жодної інформації, що буде із заповідником. Навіть не знаємо чи це якісь, можливо, чутки, чи, навпаки, є наказ міністерства. Не зрозуміло чи йдеться про відокремлення одного об’єкта, чи буде перехід усіх об’єктів заповідника у підпорядкування Львівської національної картинної галереї», – каже Тарас Іванишин.

У листі колектив заповідника зазначає, що причин для ліквідації ДІАЗ немає.

«Працівники заповідника стурбовані, що без відома трудового колективу і керівництва вирішується доля унікального комплексу пам’яток міста Жовкви. Об’єктивних причин для ліквідації заповідника ми не бачимо, установа працює у нормальному режимі, 25 років успішно виконує покладені на неї статутні завдання, в даний час веде реставрацію трьох крупних пам’яток національного значення, забезпечує охорону заповідної території, якісно обслуговує численних відвідувачів і туристів», – йдеться у листі колективу ДІАЗ.

Сьогодні Жовква – єдиний в Україні збережений ренесансний комплекс «Ідеального міста». Тут є понад сто пам’яток архітектури. ДІАЗ був створений відповідно до постанови Кабміну від 10 серпня 1994 року «Про державний історико-архітектурний заповідник у місті Жовкві Львівської області». Датою початку діяльності заповідника вважається 1 лютого 1995 року.

Щодо буцімто передачу ДІАЗ у підпорядкування Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, то у заповіднику вважають, що її функції, як суто музейної установи, не відповідають функціям і специфіці ДІАЗ.

 

Через ситуацію, що склалася, колектив Державного історико-архітектурного заповідника просить Міністерство культури дати офіційне роз’яснення, а також врахувати позицію колективу і зберегти заповідник. Крім того, оголосити конкурс на посаду директора ДІАЗ, адже заповідник вже понад два роки працює без офіційно призначеного керівника. Конкурс, який відбувся у травні 2018 року, провалився – троє кандидатів набрали однакову кількість голосів членів конкурсної комісії, а новий конкурс так і не був оголошений.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: