Ганебне нищення історії: навіщо зруйнували величну пам'ятку в Трускавці

107460847_3102796949812779_242638277668827995_o
Такий вигляд мала вілла Великий Косинір. Фото: Оксана Бойко/ Facebook

Поки турбуються про пандемію, зазнає втрат культурна спадщина. Так, у туристичному Трускавці розібрали вщент колись величну віллу «Великий косинір», яка є пам'яткою архітектури місцевого значення та була візитівкою та принадою міста.

Йдеться про будівлю, розташовану в центрі Трускавця, побудовану 1929 року.

Про те, як за лічені дні знищили історичну пам'ятку написала кандидатка архітектури, старша викладач кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Бойко.

Фото: DEPO.Львів

За її словами, відділ охорони культурної спадщини Львівської ОДА сфальсифікував протокол Консультативної ради, на якій, начебто, члени ради проголосували за вилучення з Реєстру пам’яток архітектури віллу «Великий косинер».

«Питання зняття з обліку пам’ятки – вілли «Великий косинір» в Трускавці не розглядалася. Паспортну документацію на цю пам’ятку виготовила Вікторія Пшеничних, у якій відзначила пам’яткову цінність вілли», – написала Бойко.

Жінка підкреслила, що «Консультативна Рада займається розглядом питань охорони культурної спадщини. Члени Ради завжди займають принципову позицію про неможливість зняття з обліку пам’яток».

Станом на зараз на місці зруйнованої пам’ятки архітектури, плануються будівельні роботи. Щодо перебігу справ Дивись.info хотіла дізнатись в управлінні містобудування, архітектури та землекористування Трускавецкої міськради, втім у відомстві не відповідають на дзвінки.

Згідно з інформацією від місцевих медіа, новина про майбутнє руйнування вілли з’явилась ще у травні 2020 року. І саме тоді розпочався демонтаж будівлі.

«Власником двох будівель є приватне підприємство з Івано-Франківська «Трускавець Апартмент», яке купило їх кілька років тому у «Трускавецькурорту», - повідомляє портал Джерела Трускавця.

Там в управлінні архітектури зазначили, що нові власники надали документ – наказ Міністерства культури України від 19.04. 2019 року, яким з переліку культурної спадщини вилучено низку будівель через невідповідність критеріям. Серед цих об’єктів вказано і віллу «Великий косинір», що у Трускавці на вул. Шевченка. Єдину з усієї Львівщини, яку позбавили статусу пам’ятки архітектури.

Цю будівлю міністерство вилучило з Державного реєстру нерухомих пам'яток України на підставі подання департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської облдержадміністрації від 09.08.2018. Керівником тоді була Оксана Ткачук, яка з квітня цього року знову очолює департамент.

На місці зруйнованої будівлі зведуть шестиповерховий апартготель. Зазначається, що містобудівні умови та обмеження погодили депутати Трускавецької міськради.

ІА Дивись.info намагалася отримати коментар Оксани Ткачук, однак вона зараз у відпустці. Тому, сподіваємося, що зможе поспілкуватися з пані Оксаною після її повернення з відпочинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: