У 2021 році хочуть відновити понад 100 пам’яток архітектури

IMG_6105
Фото: Старосільський замок, Львівська область, автор: ІА Vezha.net

У межах проєкту президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» в Україні з 2021 року розпочнуться масштабні реставрації культурних об’єктів.

Про це на власній сторінці в Facebook повідомив новопризначений очільник міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Вперше за 30 років незалежності ми реально зможемо відновити історико-культурну спадщину. Яка, подекуди, в критичному стані – занедбана й напівзруйнована. Та ці об’єкти є кодом нашої нації. Збереження їхньої автентичності і духу – наша відповідальність, наповнення новим змістом - наш обов’язок перед наступними поколіннями», - написав міністр.

Йдеться, зокрема, про Українські замки — архітектурну спадщину держави. Це, і Національний художній музей, що в Києві, і Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» ( Чернігівська область), і Бережанський замок, що на Тернопільщині, Оборонні мури у м. Жовква на Львівщині, Палац Потоцьких у Одесі, палац Підгорецького замку (Львівська область), Національний заповідник «Хортиця» (Запорізька область), Луцький замок та інші.

Деталі щодо проєкту публікуватимуть поступово, а згодом анонсують презентацію, де чітко зазначать весь перелік об’єктів, котрі реставруватимуть з 2021 року.

До слова, пам’ятками архітектури державного значення може опікуватись лише країна, в якій розташована така спадщина. Згідно з правилами, мешканці міст, селищ чи містечок, у яких перебуває той чи інший історичний об’єкт, можуть брати участь тільки в облаштуванні або ж підтримуванні довколишньої території споруд, утім, таким чином, в Україні безліч зразків архітектурного розквіту  перебувають у занедбаності через брак коштів у відновленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: