У Золочеві хочуть самовільно будувати храм УПЦ МП – громадськість проти

1
Фото: скрін з відео.

Мешканці Золочева та священники забили на сполох щодо можливої появи церкви Московського патріархату у місті, на вулиці Труша.

8 липня громадські активісти разом із священнослужителями зібрались на першу мирну акцію протесту проти будівництва храму.

Відео з акції опубліковане на сайті Золочів.нет.

Отець Михайло Сумановський розповідає, що всі мають право молитись, але він за те, щоби все було законно: «Маємо інформацію, що це є капличка Московської патріархії. Чи православна церква Московського патріархату. Звернулися до мене громадські діячі і парафіяни, які збирали кошти для наших військових. Ми знаємо, яке тут ставлення до певної церкви. Тому мені не байдуже, як священнику Української греко-католицької церкви, і я не можу проігнорувати звернення своїх парафіян. Наші хлопці там на сході, разом з нашими священниками. А ми тут, у тилу, не можемо відстояти зраду інтересів церкви, яка не хоронить наших хлопців.

Так, кожен має право молитись. Але має прийти священник у міську раду, попросити про виділення земельної ділянки, мають погодити – як і де виділяють земельну ділянку. Це є законне право. Але коли священник заходить через вікна, а не через двері, заховавшись, то це викликає підозру.

Наскільки нам відомо, цей вагончик, що стоїть на подвір’ї біля будинку, стояв біля церкви, яка будувалась у Бродах, що її будувала Московська патріархія.

Тут має бути культова споруда. На подвір’ї, без погоджень і документів, без цільового призначення. Хто їм буде давати ці всі дозвільні документи?

Московська патріархія не має дозволу на військове капеланство. Чи має наша розвідка і СБУ якусь інформацію стосовно цього? А якщо тут хтось буде приїжджати і вивідувати інформацію про військові частини?»

Отець припускає, що якщо дозволять спорудити церкву, то культову споруду цілком можуть використовувати для збору інформації.

«Церкви можна ставити будь-де і багато. Головне, щоб люди молились. Але тут йдеться вже не про церкву , а про національні інтереси. Просимо всі інстанції – поліцію, прокуратуру, СБУ – дати відповідь: хто є власником і з чиєї подачі лобіюється цей процес? Бо виникає питання, чи не сприяє цьому місцева влада. Це питання не лише від греко-католиків, але й від православних священників», – каже отець Михайло.

Активісти припускають, що на вулицю Труша у Золочеві завезли кіоск із Бродів, де служив Московський патріархат, який побудував там церкву. Зараз цей кіоск передали сюди, щоб і в Золочеві будувати церкву Московського патріархату.

«Ми знаємо, що несе за собою Московський патріархат. Це ненависники українського народу і взагалі будь-яких інших церков. Ймовірно, що вони таким чином хочуть працювати, аби робити розколи в Україні та інші протиправні речі. Це наша перша попереджувальна мирна акція», – каже громадська активістка і депутатка обласної ради Мирослава Бабінська.

Вона наголошує, що будувати будуть не храм, а виключно приміщення для здійснення диверсій.

«Для мене Московський патріархат – це Росія і Путін. А це дорівнює – ворог і війна. Зараз вже 7-ий рік війни, і вони до нас, у Західну Україну, нагло пхаються. Вони знаходять лазівки в законодавстві і за тими високими парканами невідомо хто і що буде. Якщо ми це проковтнемо, то будемо мати тут під боком оплот русково міра.

Невідомо, як будуть розвиватись події далі, і як «зелена влада» далі буде керувати. Це не є питання, яке хвилює тільки духовенство. Це насамперед зачіпає українця, пересічного громадянина. Є пласт людей, яким байдуже, де молитись, але ця церква прославляє Путіна і благословляє зброю, яка вбиває наших українських захисників. Це будується не церква, це військовий ФСБ-ешний підрозділ. А якщо взяти до уваги те, що в нас на території району є військові частини, які можуть бути цікаві московським ворогам, то можливі в майбутньому всякі диверсії.

Якщо влада і громада не скаже свого слова, будемо мати московську церкву. Будемо з’ясовувати всі моменти – хто ці люди і з якою метою вони тут. Бо цей будинок купили не просто так. Я готова законодавчо з цим всім боротись», – заявила Мирослава Бабінська.

Міській владі Золочева про будівництво храму нічого не відомо, адже такого запиту ніхто не давав. Мер Ігор Гриньків у коментарі ІА Дивись. info каже, що за документами там є зареєстрований житловий будинок на ім’я 20-річної мешканки Почаєва Шаховал Ольги Володимирівни. Придбала будинок вона минулого року.

«8 липня зібрались наші священники на вулиці Труша з тривогою, що тут буде будуватись храм Московського патріархату. Ми маємо генеральний план міста і в ньому передбачено земельні ділянки для культових споруд – для будівництва і обслуговування. Однак на Труша, власне, в нас не передбачено такої будівлі. Натомість є ситуація, де мешканка Тернопільщини, уродженка Почаєва, 2019 року придбала частину житового будинку і земельну ділянку, виготовила будівельний паспорт на реконструкцію з розширенням житлового будинку садибного типу. Вона отримала дозвіл ДАБІ на початок цього будівництва.

Архітекор міста бачив ці документи і план забудови. Він має припущення, що цей будинок виглядає як майбутній храм. Будівля прямокутна, довга, є місце для заходу і вівтаря, характерно заокруглено. Я з цього приводу скликав позачергову сесію міської ради, щоб це питання обговорити з депутатами. Це людей тривожить. Ми розуміємо, яка зараз є ситуація на Львівщині і в Україні. Московський патріархат в Україні використовує храми із зовсім іншою метою. Вони купують будинки, перепрофільовують це під храми. У місті через цю інформацію неспокій», – розповідає Ігор Гриньків.

Мер запевняє, що депутати міської ради такого рішення ніколи не приймуть.

«Але в наших сусідніх Бродах так і було – купили земельну ділянку, збудували там ніби будинок, поставили хрест і вже це ніби церква. У Бродах намагались заборонити це будівництво. Але вони ігнорують закон і планувальні документи.

Щоби цей будинок став храмом, потрібна зміна цільового призначення. Але їм байдуже, вони нікого не питають. Порушують закон. Тут слід на законодавчому рівні вирішувати, як бути з церквою московського патріархату в Україні.

Я хочу почути думку громади. Разом з тим, інформацію, яку я міг витребувати, виглядає так – особа в 20 років з Почаєва прийшла будувати будинок, який за документами виглядає, як храм», – підсумував мер Золочева Ігор Гриньків.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: