На Львівщині виявлено масові захоронення вояків часів Другої Світової війни

перепоховання

Під час польових пошукових досліджень місць боїв часів Другої Світової війни на Львівщині у Золочівському районі Товариством пошуку жертв війни «Пам’ять» виявлено місця масових санітарних захоронень військовиків української добровільної дивізії Зброї СС «Галичина» та радянської Червоної армії, які загинули в боях у липні 1944 року.

Про це йдеться на сайті Золочів. нет.

У селах Залісся, Червоне, Ясенівці, Гологори, Почапи, Хильчиці пошукова група ГО «Пам’ять» провела пошук ймовірних місць необлікованих захоронень вояків німецьких та радянських збройних формувань, які загинули у «Бродівському оточені» у липні 1944 року.

Дослідженням місць захоронень встановлено, що частина похованнь колись уже була розкопана і розграбована сучасними «могильними мародерами».

Любомир Горбач голова товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» розповів ІА Дивись.info, що пошукові роботи тривали більше двох місяців.

«Впродовж більше як двох місяців тривали пошукові роботи. Запланоноване перепоховання на 19 липня в селі Червоне на військовому цвинтарі. Було виявлено 30 останків. Серед них є і німці і українці СС «Галичини» і українці з Червоної армії і всі решта, хто воював в тих чи інших військових формуваннях.

В транві в Мостиському районі також ми знайшли решти, але це були лише червоноармійці. Перепоховані вони були в Дмитровичах, що в Мостиському районі, 22 червня. Там було 20 останків», - розповідає Любомир Горбач.

У непограбованих захороненнях віднайдено особисті ідентифікаційні знаки та інший матеріал, за яким можна прив’язати певну кількість останків до української добровільної дивізії Зброї СС «Галичина», яка воювала в складі німецьких збройних формувань.

Решту ексгумованих останків за збереженими у них фрагментами військових одностроїв та спорядження радянського взірця можуть бути українцями з радянської Червоної армії.

19 липня, на військовому цвинтарі в селі Червоне Золочівського району, Товариство «Пам’ять» до Дня вшанування пам’яті українців, та вояків інших національностей, які воювали у різних військових формуваннях і загинули у «Бродівському оточені» перепоховає віднайдені останки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: