П'яне водіння: як насправді працює закон про скасування відповідальності

drivers with a bottle alcohol
Фото: depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким водії, котрі кермують напідпитку, не нестимуть кримінальної відповідальності. 

ІА «Дивись.інфо» вирішила з'ясувати, як працює Закон України №3314 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» та в чому криються підводні камені ситуації.

Про закон, який то ухвалювали, то скасовували

До слова, законопроєкт, який регулював кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння, ухвалили ще в листопаді 2018 року. У дію закон мав вступити з 1 січня 2020 року, втім, це питання перенесли до 1 липня.

Проте, 17 червня 2020 року нардепи ухвалили інший закон № 3314, який запроваджує поняття «кримінального проступку» та підвищує штрафи за повторне водіння у нетверезому стані. Таким чином, норми ухваленого у 2018 році закону чинності не набудуть, оскільки вони замінені новими нормами закону 2020 року.

Зокрема, після набуття чинності 1 липня закону щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень, для водіїв у стані алкогольного сп’яніння суттєво зросли штрафи.

Згідно з текстом закону, відтепер для водіїв-порушників суттєво зростуть суми штрафів. Також, водіння авто у стані алкогольного сп’яніння кваліфікуватиметься не як адміністративне правопорушення, а як кримінальний злочин. Так, починаючи з 1 липня, штрафи для водіїв у стані алкогольного сп’яніння зросли до 17-34 тис. грн, тоді як раніше за це правопорушення був передбачений штраф у розмірі 10,2 тис. грн.

Якщо порушник повторно буде спійманий за кермом п’яним, розмір штрафу становитиме 51 тисячу гривень. Згідно із нововведеннями, крім накладення штрафних санкцій, у водія відберуть права терміном на три роки.

Хиба зі сторони президента?

З юридичної точки зору, президент Володимир Зеленський мав усі законні підстави спочатку ухвалювати закон, а згодом — його ветувати. Так, згідно з нормативно-правовими актами, закон затверджено та надіслано на підпис главі державі 23 червня 2020 року. У свою чергу, в ч.2 статті 94 Конституції України йдеться про те, що в президента є 15 днів для підписання закону (чи його анулювання).

Що б змінило впровадження кримінальної відповідальності

Вадим Володарський, адвокат у об'єднанні «Кредо» свого часу робив правовий аналіз, до чого призведе впровадження кримінальної відповідальності за це порушення.

У ньому йдеться про те, що впровадження жорсткішого покарання п'яним водіям, не повпливає на статистику аварійності на дорогах. Окрім цього, у випадку прийняття закону, покарати горе-водія буде практично неможливо.

Згідно з дослідженням Вадима Володарського, кермування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння переходить до розряду «кримінальних проступків» (за статтею 130 Кодексу України про кримінальні правопорушення відповідну норму вилучають).

Оскільки в межах відповідальності одного виду відповідальність знімається, а введення більш суворої, кримінальної - зворотної сили не має, то, на момент вступу в силу закону, всі справи по 130-й (сп'яніння) доведеться закривати. А тим, хто вже позбавлений права керування - повертати водійські посвідчення. Адже норма, на підставі якої вони притягнуті до відповідальності, з закону виключається.

По-друге, вважає адвокат, докази можуть слугувати результатами «медичної експертизи», а це очевидно, стосується п'яних водіїв. Відповідно, результати так званого «огляду» щодо стану сп'яніння за КоАП і чинними на цей момент Порядком та Інструкцією, не будуть належними і допустимими доказами в кримінальному провадженні. Відповідно, як мінімум, потрібна повністю нова «нормативку» в цьому плані.

Роман Куйбіда, заступник голови правління у Центрі політико-правових реформ розповідає, що, згідно зі ст. 57, 94 Конституції новий закон (№720) набрав чинності 3 липня, оскільки саме тоді його офіційно опублікували. Але за декілька днів до цього - 1 липня - зміни до КпАП і КК про криміналізацію цих діянь вже були відображені у КК і КпАП. І після цього відповідні статті КК і КпАП можна змінити лише законом, який вносить зміни до цих Кодексів.

Фактично, закон №720 скасував деякі положення закону №2617, які вичерпали свою дію, будучи втілемими в КК і КпАП з 1 липня. Самі ж положення КК і КпАП в цій частині 3 липня змінені не були.

Тому наразі за керування автомобілем у нетверезому стані повинна наступати кримінальна відповідальність, і поліція має якнайшвидше підготуватися до оформлення матеріалів про такі кримінальні проступки. Якщо ж законодавець захоче повернути ситуацію до попереднього регулювання, то повинен внести відповідні зміни до КК і КпАП.

Розвінчання міфів

На думку експерта, Романа Куйбіди, склалось кілька «легенд» довкола вищеназваного Закону України.

 Міф перший: Усі справи про такі адмінпроступки, які вчинені до 1 липня, треба закрити.

«Це не так. Особа має відповідати за тим законом, що діяв, коли вона вчинила відповідне каране діяння (крім випадків, коли наступний закон скасував чи пом’якшив відповідальність). Оскільки відповідальність ніхто не скасовував, а навпаки її посилили, то за проступок, вчинений до 1 липня, особа має бути покарана за ст. 130 Кодексу про адмінпроступки, яка діяла на той час», - розповідає Роман Куйбіда.

 Міф Другий:

  • знову діє стаття КпАП, а відповідна стаття КК скасована;
  •  карати за керування п’яних тепер не можна, бо неясно, який закон застосовувати, а нема визначеності – нема відповідальності.

«І те, і те, на має переконання, не відповідає дійсності. До порушень, вчинених, починаючи з 1 липня, має застосовуватися відповідна норма КК. Оскільки закон, що набрав чинності 3 липня, не вніс жодних змін на цю тему до самих КК і КпАП. Він лише виключив відповідну норму із закону про внесення змін до КК і КпАП.

На момент прийняття закону про вилучення змін це могло мати сенс (бо ці зміни тоді ще не набрали чинності), але на момент опублікування закону 3 липня – це скасування норми уже безмістовне, бо 1 липня відповідні норми щодо покарання алконавтів були інкорпоровані в КК і вилучені з КпАП, а після цього їх уже ніхто не змінював», - коментує експерт.

Міф Третій: закон №720-ХІ, який опублікований 3 липня, набрав чинності з 1 липня, бо в ньому написано, що він набирає чинності одночасно із законом № 2617-VIII.

«Закон №720-ХІ не зміг набрати чинності одночасно із законом № 2617-VIII, а саме 1 липня, бо був опублікований і набрав чинності пізніше – 3 липня. А тому він жодним чином не вплинув на статтю КК про покарання за нетверезе керування авто», - додає Роман Куйбіда.

Владислав Власюк, адвокат розповідає, що ситуація довкола цього питання вкрай заплутана. З одного боку, волею законодавця у законопроєкті #3314 таки було «викинути» ст. 286-1 із Кримінального кодексу, і повернути назад 130 КУпАП. Інакше кажучи, це актуальна воля законодавця (сумнівна), однак криво реалізована (затримка з підписом Президента).

Отже що фактично відбулось: законопроєкт №2617 «встиг» спрацювати в частині перенесенення відповідальності за нетверезе водіння до Кримінального кодексу, і №3314 просто вже не встиг це відмінити. Зараз у текстах КК і КУпАП можна побачити ст. 286-1 КК, а у ст. 130 КУпАП немає відповідальності за водіння авто у стані сп’яніння.

В той же час, поліція продовжує оформлювати «синьку» по 130 КУпАП.

«Думаю, що все закінчиться тим, що водії з 1 липня і до виправлення ситуації, не понесуть взагалі ніякої відповідальності за водіння в стані сп’яніння. Адже суди вже висловились, що працювати має адмінвідповідальність, зокрема й тому, що сумніви тлумачаться на користь особи, а адмінка м‘якша за кримінал. Однак такої статті у офіційному чинному тексті просто немає», - підсумував адвокат.

Мар'яна КОВАЛЕНКО

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: