У МОЗ пояснили, чому в Україні досі не запровадили електронні лікарняні

963699
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Міністерство охорони здоров’я вирішило перейти на електронний лікарняний через зручність як для лікарів, так і для пацієнтів. Окрім того, такий лікарняний зменшує фальсифікації та порушення.

Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає кореспондент УНН.

“Електронний лікарняний — це зручно як для пацієнта, так і для лікаря, і це повинно бути у програмі реформування медицини, перехід на зручний інструмент. Я навіть не говорю про витрачання коштів кожного року, МОЗ закуповувало ці листки непрацездатності більш ніж на 4 млн гривень. Зараз ми вийшли разом з Пенсійним фондом на відповідну модель, зараз звернулися до наших лікарень щодо тестування цієї моделі, вона буде заповнюватися на веб-ресурсах Пенсійного фонду, коли лікар відразу може заповнити і за допомогою електронного цифрового підпису підписати цей лікарняний”, — зазначив він.

Степанов також додав, що це зменшує фальсифікації, порушення у цій сфері, це нормальний світовий тренд у якому Україна точно повинна перебувати.

В Кабміні обіцяли запровадити електронні лікарняні з квітня 2020 року, та досі цього не зробили.

Як повідомляє Громадське, в Україні досі не запровадили електронні лікарняні через технічні проблеми.

У МОЗі пояснили, що проєкт «електронного лікарняного» — спільна робота МОЗ та Мінсоцполітики. У березні був підписаний тимчасовий порядок, який затвердив Кабмін. Зараз у системі є технічні проблеми, які, зокрема, виникли через ситуацію з коронавірусною хворобою. Тому і є затримки щодо введення електронного лікарняного.

За планом, замість того, щоб виписувати лікарняні на паперових бланках, лікарі будуть робити це через веб-сервіс із використанням цифрового підпису.

Раніше в уряді підрахували, що запуск електронних лікарняних дозволить державі зекономити до 4 мільярдів гривень на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: