Екстрена медична допомога: у МОЗ розповіли, з чого почнуть зміни

foto-shvydka

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що екстрена медична допомога в Україні повинна бути європейського зразка, а зміни щодо структури та якості послуг відбудуться вже цього року.

Про це очільник МОЗ розповів у понеділок, 13 липня під час брифінгу.

«19 червня цього року було прийнято відповідне рішення уряду щодо підвищення тарифу, по якому розраховується кошти на екстрену медичну допомогу.  Ми його збільшили на 40% і взагалі, я хочу сказати, що багато років, майже з незалежності, у нас на екстрену медичну допомогу просто не звертали увагу», - прокоментував Степанов.

За його словами, екстрена медична допомога в Україні зараз є пріоритетною ланкою і саме тому в Уряді звертають на неї увагу, аби будь-якими методами підтримати цю сферу.

«Отже, за розрахунками, відповідно до рішення уряду, сума коштів, яка виділяється, це 1 мільярд 260 мільйонів гривень додатково до кінця року. Це буде підвищення тарифів від 1 липня і до кінця 2020 року», - розповів міністр.

Заначається, що ці кошти, перш за все, підуть на підвищення заробітньої плати і на зміцнення матеріально-технічної бази на станціях екстреної медичної допомоги.

Максим Степанов також заявив, що зміни торкнуться і машин, які наразі перебувають у жахливому стані. Зараз більшість автівок бригад, або старші, ніж 10 років, тому не виконують належно роботу, або просто обліковуються на станціях екстреної медичної допомоги.

«Окремо в цьому бюджеті передбачено 922 мільйони гривень на придбання машин екстеної медичної допомоги. Ми плануємо придбати близько 400 автомобілів, які розподіялять між областями.

Уже цього року, за словами Степанова, придбають близько 400 автівок, а наступні — упродовж двох-трьох років.

Також, додаткові кошти віділять й на навчально-тренувальні центри для фельшерських бригад задля вдосконалення навичок медичних працівників.

Нагадаємо, з 1 вересня 2020 року у МОЗ анонсували підвищення заробітніх плат медпрацівникам, у тому числі й лікарям екстреної медичної допомоги.

Максим Степанов підсумував, що надбавки будуть суттєвішими, порівняно з тими, які були раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: