Пів Сихова без гарячої води: як у Львові готуються до опалювального сезону (фоторепортаж)

IMG_3910

Цьогоріч підготовка до опалювального сезону 2020-2021 стартувала чи не в аварійному режимі: внаслідок тривалих карантинних обмежень роботи з реконструкції опалювального обладнання розпочали тільки наприкінці червня.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, ремонт обладнання вимушено відклали аж до кінця червня. Про це мер повідомив у понеділок, 13-го липня, під час виїзного брифінгу на ТЕЦ-1.

«Опалювальний сезон треба буде починати у середині жовтня. Як ми його розпочнемо залежить від того, як ми проведемо літо.

Важливим чинником у підготовці є гідравлічні випробування. Цьогоріч ми їх розпочали найпізніше - на скільки це було можливо, враховуючи карантин і коронавірус – у кінці червня. Зараз маємо середину липня. Станом на сьогодні ми подаємо гарячу воду до більшості будинків Львова», - відзначив міський голова.

Однак приблизно половина будинків Сихівського району Львова, що забезпечені центральним опаленням, досі залишається без гарячої води. На думку міського голови, це не є критичним показником, адже в багатьох містах України існує практика цілковитої відсутності постачання гарячої води влітку.

Взагалі по Україні влітку мало які міста  подають гарячу воду

«Взагалі по Україні влітку мало які міста взагалі подають. Я вважаю, що люди повинні мати гарячу воду, особливо в часи карантину», - додав Андрій Садовий.

Однак вжиті заходи вимушені, тому міський голова попросив мешканців вибачення і порадив запастися терпінням.

«Враховуючи, що є серйозні пориви на вул. Кос-Анатольського – 180 м, тиждень часу ми повинні витратити, аби полагодити цю трубу і прибрати будь-яку аварійність, аби взимку ми мали опалення. Тому, ще тиждень частина мешканців Сихівського району будуть без гарячої води. Мої вибачення, але нема ради, зате зимою всі гарантовано будемо з теплом», - пояснив мер.

За словами Садового, щодо інших районів значних проблем немає.

«Коли ми розпочинаємо гідравлічні випробування, дуже важко спрогнозувати, скільки це займе часу, аби ліквідувати проблему. Фактично сьогодні більше 80% людей мають гарячу воду», - підсумував мер.

Аби в новий опалювальний сезон 2020-2021 Львів зміг увійти вчасно, на ТЕЦ-1 проводять роботи з реконструкції 7-го котла. За словами директора ЛМКП «Львівтеплоенерго» Валентина Вольського, станом на 13 липня повністю готові до експлуатації три з чотирьох котлів: 7-ий, 8-ий, 9-ий.

«6-ий перебуває у стані реконструкції, але до початку опалювального сезону ми плануємо завершити її. Також ми збираємося провести капітальний ремонт 4-го турбогенератора», - розповів Валентин Вольський.

Реконструкція котла - процедура дороговартісна, але в довготерміновій перспективі дасть можливість зекономити на теплоносіях.

«Під час підготовки ми провели роботи з автоматизації 7-го котла, зараз будемо його запускати, виконаємо наладку автоматики. 6-ий котел ми лагодимо з заміною всього внутрішнього простору. Також проводимо монтаж нової автоматики. Ці роботи забезпечать надійність обладнання та безперебійну роботу. Крім того, заміна деталей забезпечить економію по газу. Скільки пального вдасться зекономити – з’ясуємо, коли запустимо обладнання. При встановленні частотних перетворювачів на будь-які електроприлади досягається економія електроенергії як мінімум 5%. Не кажучи вже про всі інші параметри. Один котел споживає близько 4-5 тис куб газу в годину. 0,5% економії газу – це вже велике досягнення.

Станом на сьогодні близько 80% обладнання готове до опалювального сезону. І за три місяці, що залишилися до початку сезону, завершимо решту робіт», - пояснив очільник «Львівтеплоенерго».

Оскільки процедура реконструкції опалювального обладнання тривала і дороговартісна, замінювати деталі на котлах будуть планово: у 2021 році планують виконати реконструкцію 9-го котла, а ще за рік – перейти до 8-го.

Як повідомив заступник головного інженера «Львівтеплоенерго» по ТЕЦ та ТЦ Якимишин Володимир, відновлення одного котла коштує декілька мільйонів гривень.

«Основні роботи завершені минулого тижня. Зараз залишається випробувати котел у роботі і здійснити наладку усіх механізмів, які встановлені і замінені під час виконання робіт. На цьому котлі замінили механізми, що здійснюють керування тяго-дуттєвим механізмом. Тобто, димотяг-вентилятор.

Старі запчастини - 50-60-х років

Механізми, яким був оснащений котел до того – це були деталі з 50-60-х років минулого століття. Зараз ми поставили частотні перетворювачі, які будуть регулювати роботу цих механзмів за допомогою зміни частоти обертання. При цьому досягається більш точне регулювання роботи котла і економія електроенергії», - пояснив Володимир Якимишин.

Разом з тим, відзначив фахівець, реконструкція вже одного котла забезпечить значний крок уперед для опалювальної системи міста.

«7-ий котел належить до основного станційного обладнання: виконує функцію нагріву для виготовлення пари, а пара у свою чергу використовується для генерування електроенергії, а залишкове тепло віддається на теплоносій і надходить до споживача.

Станція – це є один механізм, всі котли є взаємозамінні і вони працюють у комплексі. Залежно від того, яке у конкретний момент є споживання тепла, працює один котел, два або три. Потужність кожного котла регулює диспетчер залежно від потреб споживачів», - підсумував Якимишин.

Загальна сума робіт з реконструкції опалювального обладнання становить 14,1 млн грн.

Фото МИКИТА ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: