14 липня 1894 року у Львові відбувся перший футбольний матч на українських землях

800px-Памятник_Украинскому_Футболу
Фото: Вікіпедія

Ця подія відбулась у рамках найбільш масової події в історії Королівство Галичини та Володимирії, де демонструвались досягнення науки, техніки, мистецтва, спорту тощо.

Відома ця подія під назвою «Загальна крайова виставка у Львові» і проходила у Львові з 5 червня до 10 жовтня 1894 року у верхній частині сучасного Стрийського парку. За весь час проведення виставки Львів відвідало понад мільйон туристів.

Для демонстрації досягнення науки, техніки, мистецтва, спорту у верхній частині парку було споруджено багато виставкових приміщень та стадіон. Саме на стадіоні, який вміщав приблизно 10 тисяч глядачів, 14 липня 1894 року відбувся перший футбольний матч і було забито перший гол.

Матч відбувся між польськими командами зі Львова та Кракова. Команда Львова називалась «Коло вчителів», а з Кракова – «Сокіл». Про цю подію дійшло мало інформації. Вважається, що через щільність спортивних подій, матч тривав 6-7 хвилин, до забитого гола. За цей час команди продемонстрували, як грати у футбол. Хоча глядачі деякі дії футболістів сприймали зі сміхом. Матч закінчився з рахунком 1-0 на користь команди зі Львова.

Люпа Б.М., Грисьо Я.А., Яремко І.Я. Хроніки львівського футболу. Львів, 2015. С. 33-35.

Іван ХОМА, історик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: