Чому цьогоріч не буде доступної іпотеки

Neruhomist33
Фото (ілюстративне), взяте з вільних джерел

У середу, 15 липня, парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт Олександра Дубінського №3640.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці регулятора в FACEBOOK.

«Це яскравий випадок, коли назва гарна – «про захист іпотечних позичальників», а суть – гнила. Результатом буде небажання банків відновлювати іпотечне кредитування», – зазначили в НБУ.

Як вказує регулятор, депутат запропонував продовжити дію мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Мораторій був введений безстроково у 2014 році. І на те були об’єктивні причини. В країні почалася війна та економічна криза. Через знецінення гривні громадяни не могли продовжувати платити за валютними іпотечними кредитами. Тому банкам заборонили стягувати заставне майно: квартири та будинки”.

Однак за шість років дії мораторію частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити. Для чого платити, якщо немає важелю впливу?! Весь тягар взяли на себе банки, а відповідно – їхні вкладники та власники. Адже банки змушені були сформувати додаткові резерви. Безумовно, це негативно вплинуло на бажання банків далі кредитувати купівлю житла.

У 2019 році це питання вдалося врегулювати. У жовтні запрацював новий кодекс про банкрутство. Кодекс передбачав реальний механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників. Були запропоновані прийнятні умови і для банків, і для громадян. Водночас сам механізм реструктуризації запрацює в повному обсязі лише, якщо буде скасований мораторій.

«Замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн» – йдеться в повідомленні.

Що це означає

Банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. Сьогодні у своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних.

В НБУ вказують: «Ми регулярно запитуємо у банків: «Чому ви не кредитуєте іпотеку»?Знаєте, що вони нам відповідають? Основна відповідь – це мораторій на стягнення майна за валютними кредитами».

НБУ закликав народних депутатів не ухвалювати цей шкідливий законопроєкт і не позбавляти громадян мрій про доступну іпотеку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: