Ласкаво просимо: що відомо про оновлені списки «зеленої» зони

країни

У межах карантину, що спричинило поширення коронавірусної хвороби COVID-19, в Україні та світі діють певні регулятори, згідно з якими визначають безпечність в'їзду чи виїзду з держави, а також рівень інфікування населення.

Відповідно, у міністерствах закордонних справ розроблено методологію, яка визначає, чи можна відкривати кордони в тій чи іншій країні та за яких умов.

Зараз діє поділ на країни «зеленої» та «червоної» зон. Таким чином, список першої поновлюють території, де кількікість інфікованих осіб йде на спад. Люди, які прибувають до України із «зеленої зони», зможуть не проходити самоізоляцію. Однак, іноземці з усіх країн повинні мати поліс медичного страхування.

До «червоної» зони входять країни, у яких кількість активних випадків коронавірусу становить понад 40 людей на 100 тисяч населення. Після відвідування цих країн потрібно відбути двотижневу обсервацію або самоізоляцію.

У Міністерстві охорони здоров'я України зазначили, що Нідерланди тривалий час перебували у списках «червоної зони» через те, що не було офіційних даних щодо випадків захворювань.

«Нідерланди знаходились в списку країн, які входять до країн «червоної зони», оскільки ми не отримали офіційних даних ( щодо рівня інфікованих у країні на коронавірусну хворобу COVID-19 — ред). Тому, коли по дипломатичних каналах було запрошено ці дані, ми їх отримали та побачили, що кількість активних хворих складає 14,5 на 100 тисяч населення. І відразу Португалію було перенесено до списку країн, які належать до «зеленої зони» », - розповів міністр МОЗ Максим Степанов під час брифінгу в середу, 15 липня.

Він також додав, що Україна завжди підтримує зв'язок із іншими країнами для того, аби відстежувати питання щодо обмеження або, навпаки, дозволу відкривати небо для авіаперельотів для українців.

«На етапі погодження, за яким принципом будуть відкриватися кордони, в тому числі в Європейському союзі, ми достатньо уважно слідкували за цими подіями, тому що країни ЄС є тими країнами, які наші громадяни відвідують найчастіше, тим паче —влітку, коли є відпустки. Так ось, на початковому етапі говорилося про рівень активних хворих на 100 тисяч населення. Власне, за цими критеріями та формулами будуть визначати, чи відкривати кордони», - прокоментував очільник МОЗ.

Степанов підкреслив, що рішення часто підлягають коригування, оскільки ситуація із поширенням вірусу не зовсім стабільна. Для прикладу, питання про дозволу на в'їзд і виїзд до іноземних країн, розглядали перед 22 червня, саме тоді, коли вирішили продовжити адаптивний карантин до 31 липня.

Зараз для українських туристів відкрито 25 напрямів. Зокрема у міністерстві закордонних справ зазначили: головним критерієм для можливостей подорожувати є ситуація всередині країни. У вівторок, 14 липня, до переліку країн «зеленої зони» приєднались Багамські острови та Ліван.

Раніше очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомляв, що про зняття обмежень на в’їзд на територію країн Шенгенської зони можна буде говорити після того, як показник в Україні буде або рівні середньому по ЄС, або буде меншим.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: