Населення світу скоротиться за наступні десятиліття: 23 країни втратять 50% мешканців — дослідження

161b47902000c9520f0d36c8bcc39cf7

Вперше в сучасній історії чисельність населення планети, за прогнозами, скоротиться протягом наступних 45 років, що спричинить за собою «революцію в історії нашої людської цивілізації» і глибокі зміни в тому, як люди живуть. 

Про це пише IFL Science.

Населення світу наразі складає близько 7,8 мільярда людей. Прогнозується, що кількість зростатиме протягом наступних десятиліть і досягне піку 2064 року. Людство налічуватиме близько 9,7 мільярда людей, а потім скоротиться до 8,8 мільярда до 2100 року, згідно з новим дослідженням.

До 23 країн можуть побачити скорочення населення на понад 50%, включно з Японією, Таїландом, Італією, Іспанією, Португалією, Південною Кореєю та іншими країнами, що відзначені низьким рівнем народжуваності та старінням населення. Навіть Китай, країна, яка часто асоціюється з безперешкодним зростанням населення, повинна скоротитися з 1,4 мільярда людей 2017 року до 732 мільйонів 2100 року.

Хоча глобальна тенденція полягає в скороченні чисельності населення світу, в деяких частинах світу прогнозується зростання чисельності населення. Зокрема, у Північній Африці, Близькому Сході і, що особливо важливо, країнах Африки на південь від Сахари, яка протягом століть повинна потроїтися з 1,03 мільярда 2017 року до 3,07 мільярда 2100 року.

Нове дослідження, проведене вченими з Інституту метрик і оцінки здоров'я (IHME) при Медичній школі Університету Вашингтона, було присвячено вивченню того, як смертність, народжуваність та міграція вплинуть на населення планети в найближчі 80 років. У ньому також пояснюється, як війна, стихійні лиха і зміна клімату можуть вплинути на кількість смертей в різних частинах планети.

Причини глобального скорочення чисельності населення складні і непрості, хоча і підкріплюються загальною тенденцією до зниження народжуваності, обумовленої підвищенням рівня освіти жінок і доступом до контрацепції.

Поряд з цими мінливими приливами ми побачимо багато радикальних зрушень в геополітичній владі і в тому, як мільярди людей живуть у всьому світі. Одну з головних змін внесуть деякі країни, які відчувають різке скорочення числа дорослих людей працездатного віку, що, своєю чергою, може створити навантаження для їхньої економіки і вплинути на геополітичний баланс сил в світі.

«21 століття побачить революцію в історії нашої людської цивілізації. Африка і арабський світ визначатимуть наше майбутнє, в той час як Європа і Азія послаблять свій вплив. До кінця століття світ стане багатополярним, і домінантними державами будуть Індія, Нігерія, Китай і США. Це буде дійсно новий світ, до якого ми повинні готуватися сьогодні», - сказав головний редактор Lancet доктор Річард Гортон.

Нове дослідження також стверджує, що світу доведеться змінити погляди щодо міграції. Хоча за останні десятиліття спостерігається відродження націоналістичних правителів і зростає ворожість стосовно мігрантів, в доповіді вказується, що багатьом країнам доведеться обирати більш ліберальну імміграційну політику, щоб підтримувати чисельність свого населення і підтримувати економічне зростання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: