Стало відомо, скільки заплатили потерпілим у ДТП за страховиків-банкрутів

дтп1
Фото ілюстративне

У першому півріччі 2020 року Моторно-транспортне страхове бюро України (МТСБУ) виплатило майже 10,8 млн грн. за зобов’язаннями по автоцивілці страховиків, що визнані банкрутами.

Про це повідомили в пресслужбі відомства.

Зазначається, що це на 58,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

За даними МСБУ, зростання пов’язане з початком виплат за зобов’язаннями СК «Україна» та «Наста» в другому півріччі 2019 р.

За зобов’язаннями компаній, які припинили діяльність на ринку ОСЦПВ, але ще офіційно не визнані банкрутами, здійснено виплат на суму 4,2 млн. грн. Це на 72,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Таке зменшення пов'язане зі скороченням кількості таких страховиків. В 1 півріччі 2019 р. їх було 12, в цьому році — 5.

За кого і скільки платило МТСБУ

У січні-червні 2020 р. МТСБУ здійснило 3154 виплат з гарантійних фондів. Загальна сума виплат перевищила 104,3 млн грн.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, кількість виплат незначно зменшилась – на 4,3%. В МТСБУ цей факт пов'язують зі зниженням інтенсивності дорожнього руху під час карантину. Але сума виплат зросла на 10,6%.

Інфографіка: МТСБУ

Електронна автоцивілка від ключових страхових компаній. Подивитись пропозиції
Найбільша кількість виплат була зроблена за шкоду, заподіяну власниками незабезпечених транспортних засобів, які стали винуватцями ДТП, не маючи чинного полісу ОСЦПВ: 68,6 млн грн проти 54,6 млн грн за 6 місяців 2019 року.

Питома вага виплат за незабезпечені транспортні засоби у загальній кількості виплат склала майже 61,2% (+13,7% до показників за 1 півріччя 2019 р.), у загальній сумі виплат – 65,9% (+7,9%).

Також збільшилась кількість виплат, зроблених за водіїв пільгових категорій. В 1 півріччі минулого року вона становила 494 шт., тоді як у той же період поточного року – 573 шт. (зростання на 16%). Сума виплат також збільшилась на 22,8% і склала майже 18 млн. грн.

Платити будуть швидше

За словами генерального директора МТСБУ Володимира Шевченко, цифровизація бізнес-процесів Бюро дозволяє суттєво скоротити час на обробку документів. Це дозволяє МТСБУ платити швидше.

«Найближчим часом ми також запровадимо реєстрацію вихідних документів через систему електронного документообігу. На практиці це означає, що такі документи, необхідні для здійснення виплати, як запити до суду, звернення до органів МВС, запити до винуватця ДТП, будуть автоматично візуватись і підписуватись у системі електронного документообігу, потім або автоматично надсилатись отримувачу електронною поштою, або звичайною, якщо це необхідно», — зазначив він.

Також МТСБУ розглядає можливість організації процесу подання документів на отримання регламентних виплат з фондів Бюро через офіс будь-якого страховика ОСЦПВ. «Це було б зручно для тих постраждалих, хто живе в регіонах», — каже Шевченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: