У Львові вимагають збудувати притулок для тварин

IMG_2721-1080x675

Кілька десятків зозахисників зібралися сьогодні біля львівської мерії, вимагаючи від міської влади виконати свою обіцянку і розпочати будівництво притулку для тварин.

Кілька десятків зозахисників зібралися сьогодні біля Львівської мерії, вимагаючи від міської влади виконати свою обіцянку і розпочати будівництво притулку для тварин.

Нагадаємо, 6 березня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив передачу проєктно-кошторисної документації на будівництво об’єкта «Муніципальний притулок для безпритульних тварин», на вулиці Шевченка, 366-А. Згідно з цим рішенням, документацію передали ЛКП «Лев», для подальшого коригування. Втім, минулого тижня з’ясувалося, що  «коригування» документації полягає у відмові від будівництва притулку, а натомість облаштування муніципального центру для тварин, що надаватиме широкий спектр послуг та з часом викупить вартість вкладень.

«Утримання притулку європейського типу на 600 тварин коштуватиме місту 50 мільйонів гривень на рік та стане значним фінансовим навантаженням для бюджету. А відтак доцільніше було б облаштувати муніципальний центр для тварин, що надаватиме широкий спектр послуг», – заявили у мерії.

Однак там вирішили першочергово збудувати центр кремації тварин, сучасну ветеринарну клініку з грумінг-салоном та перетримкою тварин, тренувально-вигульний майданчик для собак із виставковим полем, центр адопції та продовженої перетримки безпритульних тварин. За задумом чиновників, тривала перетримка тварин мала бути забезпечена коштом коштом надання платних послуг.

Втім зоозахисники проти такого підходу і вважають, що центр не замінить притулок.

«Ми вимагаємо нагального початку будівництва муніципального притулку, в нас немає жодної допомоги в ургентних ситуаціях, все на своїх плечах несуть волонтери, і це вже триває дуже довго. Тварин є багато і їх потрібно рятувати, і взагалі тварин легше прилаштовувати з притулку, а виходить, що нам їх треба прилаштовувати з вулиці. Ми з 2012 року чекаємо на будівництво притулку. Влада обіцяла його збудувати, а зараз ми бачимо, що вирішили, не порадившись з волонтерами, будувати не притулок, а кремацію, грумінг. Ми не маємо нічого проти грумінгу, але це не має працювати на території притулку. ЛКП «Лев» взагалі позиціонує себе як стерилізаційний центр, в них є перетримка після стерилізації тиждень. У нас так і немає місця, де ми можемо перетримувати тварин. Тобто першочергово має бути муніципальний притулок, вже на його території може бути і грумінг, і другий стерилізаційний центр, і кремація.

Ми будемо виходити на мітинги, поки нас не почують. Ми можемо працювати паралельно над будівництвом притулку і над розробкою законодавства. Ми хочемо зробити так, щоби тварини були чіповані, і господар ніс відповідальність за те, що тварину викинув на вулицю, щоби був штраф за це», – пояснила голова зоозахисної ГО «Еко Прогрес» Устина Бойко.

Активісти передали у мерію звернення зі своїми підписами, у якому вимагають невідкладно розпочати будівництво притулку з терміном здачі в експлуатацію до кінця 2021 року, створити робочу групу зі залученням представників зоозахисної спільноти, затвердити до 24 липня дорожню карту будівництва притулку, провести відкритий конкурс на заміщення посади директора ЛКП «Лев», створити громадську наглядову раду щодо покрашення роботи цього ЛКП.

Тим часом у мерії заявили, що притулок у Львові таки буде.

«У 2014 році був зроблений проєкт на замовлення органів місцевого самоврядування щодо будівництва притулку для тварин на вул. Шевченка. Вартість проєкту на той момент становила 170 млн грн. Зараз цей проєкт потрібно корегувати. Орієнтовна кошторисна вартість на сьогоднішній день буде становити 200 млн грн. Ми планували, що в цьому притулку будуть місця для 600 тварин – для 400 собак і 200 для котів. І, власне, там вони будуть утримуватися для того, щоби бути доглянутими, вакцинованими та здоровими. Наразі цей проєкт потрібно корегувати, тому що від 2014 року пройшов певний період часу і потрібна корекція, – цитує заступницю міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірину Маруняк пресслужба міської ради. – Ми плануємо, що під час корегування у проєкт ми внесемо певні зміни. Зокрема має бути запроєктовано дуже якісну і добру ветеринарну клініку, аналогів якої ще немає в Україні. Також мають бути запроєктовані хороші вигульні майданчики і майданчики для дресирування.

До того ж, варто запроєктувати й такий етап робіт, як догляд за тваринами, наприклад, передбачити такі послуги, як стрижка. Тому ми зараз говоримо про те, що притулок у Львові має бути, але його проєкт потрібно відкорегувати. Ми це робитимемо, аби він був кращим, досконалішим та сучаснішим, ніж він був запроєктований 2014 року».

Водночас у черговості будівництва, яку надала ЛМР, порівняно з минулим тижнем нічого не змінилося. Там і далі планують першочергово побудувати центр кремації тварин, далі – сучасну ветеринарну клініку з грумінг-салоном та перетримкою тварин, тренувально-вигульний майданчик для собак із виставковим полем, і лише потім центр адопції та продовженої перетримки безпритульних тварин.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: