Мова має значення: як у Львові протестували проти скандального законопроєкту

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

У Львові відбулася акція на захист української мови.

На площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку зібралися львів'яни, серед яких левову частку становили активісти політичних партій, щоб висловити протест, проти скандального законопроєкту нардепа Бужанського.

Exif_JPEG_420

Нагадаємо, згідно з законопроєктом №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти, народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського, пропонується подовжити термін права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не належить до країн Європейського Союзу, до 1 вересня 2023 року. Зокрема це стосується тих учнів, які досі вчилися російською мовою.

Втім, навіть після вказаної у законопроєкті дати, передбачена можливість викладати від 40 до 60% предметів російською мовою у 5-11 класах з навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством – 20%). Крім цього, в усіх школах України можна буде викладати один або декілька предметів, зокрема російською мовою.

Проти законопроєкту висловилися профільний комітет Верховної Ради, мовний омбудсмен Тарас Кремінь і навіть низка нардепів з фракції «Слуга народу».

Відтак активісти вийшли на протест під гаслами «Одна, єдина мова України» та «Мова буде жити».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: