НБУ оприлюднив пропозиції до нового законопроєкту «Про кредитні спілки»

moneyveo
Фото: Moneyveo

Національний банк розробив та оприлюднив пропозиції до проєкту нового Закону України «Про кредитні спілки» — другого із шести законопроєктів, які мають удосконалити законодавство, що регулює ринки небанківських фінансових послуг.

Про це повідомляється на сторінці НБУ у Facebook.

Ухвалення законопроєкту про кредитні спілки в запропонованій Національним банком редакції створить для учасників ринку якісно нові правила ведення діяльності, розширить можливості та перспективи розвитку кредитних спілок, а також актуалізує вимоги регулювання та нагляду за ними з урахуванням міжнародних практик та успішного досвіду закордонних регуляторів ринку кредитних спілок.

Водночас розроблений Національним банком документ передбачає розширення можливостей та спрощення низки процесів організації діяльності кредитної спілки.

Діяльність кредитної спілки

Кредитна спілка матиме можливість самостійно обирати бажану форму діяльності в якості прибуткової або неприбуткової установи відповідно до норм Податкового кодексу України.

Створення та ліцензування діяльності

Планується значне спрощення чинних процесів ліцензування кредитних спілок, зокрема впровадження універсальної ліцензії, яка передбачатиме значне розширення бізнес-діяльності спілки.

Членство в кредитній спілці

 Розширено перелік осіб, які матимуть право бути членами кредитної спілки. Зокремаце дозволятиметься певним категоріям юридичних осіб.

Система управління

Посилення впливу членів кредитної спілки на її діяльність через порядок роботи та повноваження загальних зборів членів кредитної спілки. Водночас з огляду на обмежені фінансові та трудові ресурси спілки для забезпечення внутрішнього контролю, надано можливість здійснення цих функцій однією особою, в тому числі за сумісництвом та на умовах аутсорсингу.

Нагляд за діяльністю

З огляду на важливість зменшення кредитних ризиків і відповідного здешевлення вартості кредитів, Національний банк пропонує надати кредитним спілкам безкоштовний доступ до кредитного реєстру Національного банку.

Вихід кредитної спілки з ринку

Передбачено створення механізму, який забезпечить максимальне повернення коштів членам кредитних спілок, виведених з ринку, з метою недопущення ситуації, в якій члени кредитної спілки залишаться без своїх внесків наодинці зі своїми проблемами.

Цей законопроєкт має замінити чинний на сьогодні Закон України «Про кредитні спілки», який є застарілим і не враховує сучасних реалій функціонування кредитних спілок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: