Український бізнес погіршив оцінки економічного розвитку

93_main
Фото з вільних джерел

Українські компанії всіх видів діяльності погіршили очікування щодо економічного зростання, інфляції, а також власних фінансових і виробничих результатів в наступні 12 місяців.

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів в II кварталі 2020 року, повідомляє пресслужба регулятора.

Ділова активність

«Рівень ділової активності підприємств знизився до найнижчого значення за весь час спостережень після I кварталу 2015 року – 90,8% (в I кварталі 2020 року – 110,5%). Оцінки поточного фінансово-економічного стану підприємств погіршилися під впливом коронакризи і карантину. Бізнес не очікує швидкого поліпшення показників своєї діяльності, незважаючи на скасування значної кількості обмежень і впровадження адаптивного карантину після подолання першої хвилі поширення вірусу», – йдеться в повідомленні.

Прогнози

Бізнес також прогнозує, що протягом 12 місяців темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% в річному вимірі (у I кварталі – 5,1%). Більше половини опитаних підприємств вважають, що інфляція буде менше 7,5%. Кожен п’ятий респондент очікує інфляцію в межах 7,6-10,0%. Найвагомішим фактором впливу на інфляцію підприємці називають збільшення витрат на виробництво.

Курс

Бізнес очікує більш істотного ослаблення національної валюти. Середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,28 грн/дол. США (в попередньому кварталі – 26,01 грн/дол. США). Більшість підприємств вважає, що обмінний курс буде коливатися в межах від 27,00 грн/дол. США до 29,00 грн/дол. США.

У дослідженні також відзначається, що більшість компаній не очікують зміни свого фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців, 22,0% компаній очікують погіршення. Загалом, більш песимістичні оцінки мають представники малого і середнього бізнесу.

Бізнес очікує зменшення загальних обсягів реалізації продукції, в тому числі і на зовнішньому ринку. В цілому зростання за цим показником прогнозують лише респонденти переробної промисловості і торгівлі, а найнижчі оцінки – у підприємств будівництва та добувної промисловості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: