Шість років по тому: найтрагічніша авіакатастрофа в українському небі

боїнг11

Шість років тому над Донбасом був збитий авіалайнер «Боїнг 777−200ER» авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 за маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур

.

На борту літака перебували 298 осіб — 283 пасажири (серед них – 80 дітей) і 15 членів екіпажу. Всі вони загинули. Більшість жертв авіакатастрофи були громадянами Нідерландів. Також серед загиблих були громадяни Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади і Нової Зеландії.

За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стала найбільшою в історії України і загалом у XXI ст., якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року, найсмертоноснішим збиттям пасажирського літака.

Збиття літака спричинило нову хвилю міжнародних санкцій західних держав проти РФ. Чимало експертів уважають це «переломною точкою» у стосунках РФ з США, ЄС та їхніми союзниками.

За двадцять хвилин до падіння МН17 на 37 кілометрів відхиляється від курсу через погані погодні умови та летить на висоті 10 050 м — мінімально допустимій над Донбасом. За хвилину літак залишає повітряний простір України — український диспетчер передає рейс під російський контроль.

О 16:20, неподалік від міста Торез, біля селища грабове, на окупованій території Донеччини, у Боїнг поцілила ракета з «Бука». Одразу ж найбільше постраждала кабіна пілотів: через вибухову хвилю вона та частина салону бізнес-класу відірвалися. Залишки пролетіли ще 8,5 кілометрів, після чого тріснула задня частина фюзеляжу та відпав хвіст літака. Усе це сталося менш, ніж за дві хвилини. Уламки літака та рештки тіл загиблих розлетілися у радіусі понад 15 кв. км від місця катастрофи.

Першими в той день про падіння літака повідомили підконтрольні бойовикам ресурси, заявивши, що був збитий український транспортний літак АН-26. Пізніше, коли з'ясувалося, що літак був пасажирським, практично всі повідомлення були видалені з мережі.

Тоді ж почали з'являтися перші відео і фото з місця подій. На одному з них видно, як радіють люди, які спостерігали за падінням літака, який вважали українським.

За повідомленнями місцевих жителів, тіла деяких пасажирів зі збитого літака падали на дахи будинків і в городи.

Рятувальників та представників місії ОБСЄ пустили до місця катастрофи лише на третій день після авіатрощі. На той момент «Бук» з-під Сніжного встигли вивезти через Красний Луч, Дебальцеве та Луганськ повернути до Росії.

Для розслідування трагедії була створена міжнародна Спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої увійшли прокурори і представники правоохоронних органів Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, України, а також представники Євроюсту.

Експерти встановили, що МН17 був збитий ракетою серії 9M38, випущеною з самохідної вогневої установки «Бук» з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське, яке в той момент було під контролем проросійських бойовиків.

Також було встановлено, що самохідна вогнева установка «Бук» була доставлена ​​в Україну з Російської Федерації. Після того, як вона була використана для атаки на МН17, установку повернули на територію РФ.

У травні 2018 року Нідерланди та Австралія офіційно звинуватили Росію у відповідальності за катастрофу малайзійського пасажирського літака рейсу МН17.

Слідство назвало імена чотирьох людей, яких підозрюють у причетності до збиття літака:

Ігор Гіркін (Стрєлков) - колишній «міністр оборони» так званої «ДНР»

Сергій Дубинський, відставний офіцер ГРУ армії Росії

Олег Пулатов, підполковник запасу повітряно-десантних військ армії Росії

Леонід Харченко, громадянин України, командир розвідувального підрозділу «ГРУ» так званої «ДНР».

Троє з них - росіяни і, за версією слідства, наразі перебувають в Росії.

Четвертий, українець, за даними слідства, перебуває на тимчасово непідконтрольній уряду території України.

Усіх чотирьох оголошено в міжнародний розшук, справу передадуть до голландського суду до кінця року.

У червні 2019-го українські спецслужби вивезли з непідконтрольної частини Донеччини зенітника «ДНР» Володимира Цемаха, який на одному з відео, ймовірно, каже, що «ховав Бук». У вересні влада України передала його Росії у межах обміну полонених. У вересні 2019-го слідство змінило статус Цемаха зі свідка на підозрюваного (а втім, у судовому процесі, який стартує в Нідерландах, він поки не проходить як обвинувачений). Нідерланди надсилали Росії запити щодо екстрадиції Цемаха, але Москва відмовила.

Наступний блок слухань, розклад яких складено до осені 2021 року, розпочнеться 31 серпня і триватиме близько двох місяців. На той час, як сказав головуючий суддя Хендрік Стінхейс, захист зможе більш детально обґрунтувати свої запити про додаткове розслідування, рішення за якими відкладені, а також поспілкуватися з Пулатовим особисто, «можливо в третій країні». Крім того, представники родичів загиблих можуть озвучити свої уявлення про компенсації.

17 липня 2017 року, на третю річницю збиття Boeing 777, у громаді Гарлемермер поблизу аеропорту Схіпгол відкрито Національний монумент MH 17. Проект розробив ландшафтний дизайнер Роберт де Конінг. Дерева, посаджені на згадку про кожного з 298 загиблих, з висоти пташиного польоту нагадують жалобну стрічку. Згодом малі дерева виростуть у сад, що нагадуватиме про жертв MH17. Соняшники нагадують про поле, де були віднайдені уламки літака. У рамках відкриття монументу його відвідали король Нідерландів Віллем-Олександр і королева Максима, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте та сотні родичів загиблих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: