В Україні стали по-новому видавати права і приймати водійські іспити

630_360_1523014697-8350

Підтвердити навички керування транспортними засобами відтепер стало простіше, адже перелік необхідних для цього документів було розширено.

Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС.

«Відтепер підтвердити навички керування стало простіше», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 17 липня набрав чинності наказ МВС від 22 травня 2020 року № 408, який затверджує одразу дві нові інструкції: «Про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія», яка вдосконалює процедури видачі посвідчення водія, а також більш докладно регламентує їхнє проведення, і «Про використання технічних засобів контролю під час складання іспитів (у тому числі фото- та відеотехніки), збереження отриманої за допомогою них інформації та доступ до неї», яка регламентує порядок застосування технічних записів контролю.

Зокрема, одним із нововведень є те, що при отриманні категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE можна підтвердити наявність навичок керування транспортними засобами за будь-якою з категорій В, С1, С, D1 і D. Окрім того, збільшується максимально допустима перерва в навичках керування — до трьох місяців.

Також відтепер можна підтвердити навички керування транспортним засобом документом на право власності транспортного засобу іншого з подружжя, та документами, що підтверджують позику, оренду, лізинг, або тимчасовим реєстраційним талоном.

«У разі відкриття двох і більше категорій теоретичний іспит складається один раз за екзаменаційними білетами вищої категорії. Іспит припиняється, якщо особа користується додатковими електронними приладами або матеріалами, підказками тощо», - наголошується у повідомленні.

Уточнюється, що тривалість кожного етапу проведення практичного іспиту: на майданчику — не менше 10 хв, на дорозі — не менше 20 хв, а загалом — не більше години. Також можливе відхилення від маршруту проведення практичного іспиту, якщо на ньому подальший рух неможливий (транспортний затор, дорожні роботи, ДТП тощо).

«Фото-, відеофіксація відбувається від початку кожного іспиту та ведеться безперервно до його завершення. Результати іспитів протягом десяти робочих днів можна оскаржити», - наголошується у повідомленні.

Також встановлені підстави для анулювання посвідчення водія (у разі позбавлення права керування отриманого вперше, надання фіктивних документів тощо).

Водночас можливе виключення наявної категорії, якщо меддовідкою вона не підтверджена, і поновлення її у разі надання нової меддовідки, якщо придатність до керування відновлена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: