У Франції знову палав середньовічний собор

собор
Фото: скрін з відео

У суботу, 18 липня, у Франції горів один із символів міста Нант - середньовічний собор святих Петра і Павла. Від часу масштабної пожежі у Нотр-Дам де Парі ще не минуло і півтора року.

Про це повідомляє ТСН.

Місцеві кажуть, що під ранок якось дивно дзвеніли дзвони. Потім вони побачили клуби диму і вогонь у вікнах готичної будівлі.

"Як завжди почали бити дзвони. А тоді почувся гучний звук, наче електрична лампочка лопнула. Я не надав значення, але за 10 хвилин уже примчали пожежні бригади", - розповів власник крамниці поряд із собором Жан-Ів Бурбан.

Біля собору було понад сотні рятувальників зі спецтехнікою. Полум'я гасили водою та спецрозчинами. Довкола було багато людей, які намагалися фільмувати пожежу.

Полум'я загасили за кілька годин, але і надвечір собор ще димився. За словами пожежників, тут не так, як було в Соборі Паризької Богоматері. Стійкості будівлі нічого не загрожує. Лише сильно постраждав інтер'єр.

УП повідомляє, що в Нант через пожежу прибув прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс у супроводі міністра культури Розлін Башло і глави МВС Жеральда Дарманена.

Прем'єр віддав честь самовідданості та професіоналізму пожежних, які працювали з "чудовою ефективністю". Він також висловив солідарність нації жителям Нанта і місцевій католицькій спільноті. Кастекс висловився за якнайшвидше відновлення собору і пообіцяв, що держава візьме в цьому участь.

На місці події перебувають 104 пожежники, аби повністю переконатися у керованості вогню.

Водночас представники муніципалітету заспокоюють, що збитки від пожежі не такі великі, як думали.

 

Собор Святих Петра і Павла - кафедральний собор Нантської єпархії, найбільша готична церква історичної Бретані і одна з найбільших у Франції, всього на 6 м нижче собору Паризької Богоматері, а за висотою нефа під склепіннями перевершує його. Собор будувався 457 років - з 1434-го по 1891 рік.

За інформацією УНІАН, поліція затримала підозрюваного у справі про пожежу в соборі Святих Петра і Павла в Нанті.

Затриманий 39-річний мігрант, який був волонтером в церкві. Він повинен був закрити двері собору в день пожежі. Прокурор, який займається цією справою, заявив телеканалу, що на даному етапі розслідування затриманому нічого пред'явити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: