Медичні гарантії: які послуги людина з онкологією може отримати безкоштовно

0d882a8de6d915444e8db2eef599be44-960x641
Фото ілюстративне

Щороку близько 140 тисяч українців дізнаються, що мають онкозахворювання, і часто їх виявляють на пізніх стадіях, що зменшує шанси на успішне лікування.

Про те, яким має бути маршрут пацієнта в системі та які медичні послуги він може отримати у межах програми «Медичних гарантій», розповіли у Національній службі здоров'я України.

Очільниця НСЗУ Оксана Мовчан зазначає, що цього року в Програмі медгарантій рання діагностика онкозахворювань визначена як пріоритетний напрямок.

Як діяти, коли виявили онкозахворювання

«Перш за все пацієнт має звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію. Ваш лікар, зважаючи на ваш стан здоров’я, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, визначить потребу у проведенні обстежень для ранньої діагностики онкозахворювань. Зокрема, до Програми медгарантій включено 6 інструментальних досліджень для діагностики найпоширеніших серед населення онкозахворювань», - говорить Мовчан.

До таких досліджень належить мамографія та колоноскопія.

Також за необхідності ваш лікар випише вам направлення на лабораторні чи інструментальні дослідження, на консультацію до лікарів спеціалістів, наприклад, до онколога, ендокринолога чи мамолога. За направленням лікаря ці послуги є для пацієнта безоплатними.

Заклад, де можна отримати консультацію лікар-онколога, пацієнт обирає самостійно

«Важливо, щоб такий заклад був законтрактований національною службою на пакет «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована допомога», та який має необхідних спеціалістів і обладнання, або на пакети із діагностики та лікування онкологічних захворювань», - додала голова НСЗУ.

Зазначається, що на сьогодні НСЗУ законтрактувала понад 1400 медичних закладів на надання такої допомоги. На проведення едископічних досліджень — 683 заклади.

«66 903 пацієнтів старше 40 років пройшли інструментальні дослідження для раннього виявлення онкологічних захворювань, а заклади отримали за це оплату від НСЗУ за пріоритетним тарифом», - розповіла оксана Мовчан.

Якщо у пацієнта виявили злоякісне новоутворення, він має звернутись з направленням свого сімейного лікаря чи лікаря, який проводив дослідження, або запідозрив онкологічне захворювання, до медзакладу, який законтрактований НСЗУ за пакетами «Діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних хвороб», «Діагностика та радіологічне лікування онкологічних хвороб» або «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» в залежності від призначеного лікування.

Що включає безоплатна допомога пацієнту з онкозахворювань

У межах Програми медичних гарантій, пацієнт, у якого виявили онкологічне захворювання, може безкоштовно отримати такі послуги:

  • інструментальну та лабораторну діагностику;
  • проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару;
  • проведення радіотерапії та хіміотерапії в стаціонарних та амбулаторних умовах
    лікарські засоби з Національного переліку;
  • медичний догляд, перебування та харчування під час перебування у стаціонарі в лікарні;
  • психологічну підтримку

Також, додатково пацієнт може безоплатно отримати ліки, що централізовано закуповуються за кошти державного бюджету за різними державними програмами.

На сьогодні НСЗУ законтрактувала 118 медичних закладів на надання послуг з діагностики та лікування онкологічних хвороб. 30 з цих закладів — спеціалізовані лікарні із лікування онкологічних захворювань. За надання допомоги пацієнтам у квітні-липні НСЗУ виплатила їм 1,3 мільярди гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: