В Україні знайшли гроші на підвищення мінімалки

зарплата у конверті

В Україні в 2020-му мінімальну зарплату підвищать з 4 тисяч 723 гривень до 5 000 тисяч гривень; гроші на це вже є в бюджеті країни. При цьому ресурс для підвищення МЗП в 2021-му до 6-6,5 тисяч гривень все ще шукають.

Про це в інтерв’ю ZN заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

У першу чергу, зазначив політик, від підвищення кроку виграють місцеві бюджети, Пенсійний фонд. Саме вони отримують більшу частину з податкового навантаження на зарплату (ПДФО, ЄСВ).

Державний бюджет також отримає зростання відрахувань, проте разом з тим доведеться більше витратити на заробітні плати бюджетників. Чи підвищувати тарифну сітку і як впровадити таке підвищення, в Мінфіні ще не вирішили.

«Звичайно, це вплине на економічну динаміку, на фонд оплати праці, на інфляцію. Але на сьогоднішній день я не можу вам сказати в цілому про ефект від цього кроку. Тому що тут, з точки зору балансу бюджету, вигоду отримують місцеві бюджети (тому що в них осідає більша частина ПДФО) і Пенсійний фонд, а державний бюджет виграє тільки частково, тому що бюджетна сфера істотно зросте. І тут питання, яким чином ми це будемо вводити. Чи будемо ми перший тарифний розряд підвищувати, в якому обсязі? Була дискусія буквально минулого тижня про макропоказники, про тарифну сітку. Тому ми поки що рахуємо», – сказав Марченко.

При цьому, сам Сергій Марченко погоджується, що підвищувати мінімальну зарплату потрібно, проте попередньо варто прорахувати майбутні витрати і вплив на бюджет і економіку країни.

Нагадаємо, з 1 липня середня номінальна зарплата в травні склала 10 тисяч 542 гривні, її розмір, порівняно з квітнем, збільшився на 1,1%. Тепер вона стала в 2,2 раза вище мінімальної зарплати.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: