Жертви злочинів будуть отримувати фінансові компенсації, - Мін'юст

zhertva_nasiliya_21
Фото ілюстративне. Джерело: Леди - тут бай.

Міністерство юстиції ініціювало законопроект, згідно з яким постраждалим від насильницького злочину передбачена компенсація від держави.

Про це в ефірі Сніданку з 1+1» розповів міністр юстиції Денис Малюська, передає ТСН.

Виплату вже погодили з Міністерством фінансів. Кабмін погодив документ. Компенсації зможуть отримати люди, які мають важкі тілесні ушкодження, завдані злочином, жертви статевих злочинів, родичі і члени сімей тих, хто помер (йдеться про вбивство), а також неповнолітні діти, яким завдане психологічне або фізичне насилля.

За словами міністра, у законі встановлена невелика гарантована сума, яка у будь-якому випадку буде виплачуватися потерпілим автоматично, – це понад 900 гривень.

“Це лише гарантований законом мінімум. Реальні розміри відшкодування встановить Кабмін. Крім того, сума буде залежати від наповнення фонду”, – пояснив Малюська.

Кошти видаватимуть у центрах правової допомоги.

«Поліція повинна зареєструвати факт злочину. Ключовий документ – це витяг з ЄРДР, що є таке кримінальне провадження і людина є жертвою, документи, які підтверджують витрати (лікування, похорон, втрата заробітку тощо), а також паспорт і код. На цій підставі будуть відшкодовувати виплати», – розповів очільник Міністерства юстиції.

Фонд для виплати компенсацій буде наповнюватися за допомогою самих ув‘язнених, наголошує Малюська.

«Ми змінюємо систему кримінальних покарань, щоб зробити стимули, аби злочинці працювали, платити штрафи і компенсації. Тобто перевернути систему: не держава охороняє, годує і дбає про злочинців у тюрмі, а навпаки. Кожен ув‘язнений, незалежно від вчиненого злочину, по-перше, буде сплачувати спеціальний збір на наповнення фонду для виплат потерпілим, по-друге, на регреси. По-третє, усі кошти, які надійдуть від штрафів та виправних робіт інших злочинців як санкція, також будуть наповнювати цей фонд», – пояснив міністр юстиції.

Малюська розраховує, що закон набере чинності вже з наступного року: «Компенсації отримуватимуть усі жертви, починаючи від 2021 року. Виплати за злочини минулих років здійснювати не будуть».

Нагадаємо, у Мін'юсті також анонсували створення єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: