На Львівщині громада судиться з Кабміном через ліквідацію ОТГ

74914172_1564081027049899_8349564324917805056_n

Новострілищанська ОТГ, яку Кабмін своїм рішенням приєднав до Бібрської ОТГ, оскаржує дії уряду в суді.

Підготовче засідання призначено на вересень. Паралельно громада звернулася до ЦВК, щоби та не призначала вибори на території громади.

Нагадаємо, Новострілищанську ОТГ створили наприкінці 2015 року, і влона була однією з перших в Україні. У громаді створили ЦНАП, опорну школу,  палац культури та публічну бібліотеку, комунальну установу «Центр надання соціальних послуг». Також працює соціальне безкоштовне таксі, мобільна бригада допомоги особам, які постраждали від насильства у сім’ї, Служба у справах дітей, реформована амбулаторія на своєму окремому бюджеті, екстрена медична допомога, готовий кабінет для офіцера поліції.

Втім, у жовтні 2019 року мешканці дізналися, що їхню громаду планують ліквідувати.

«Казали, що у нас замало мешканців і через це ми неспроможні. Хоча аналіз нашого бюджету показує, що не належимо до  неспроможних громад.  Наші звернення в усі державні інстанції, включно з президентом, з проханням зберегти громаду, яка ефективно працює – реакції не отримали.  Це при тому, що до нашої ОТГ ще раніше були готові приєднатися інші села. Область казала, що це буде вирішувати міністерство, а міністерство – що область. В нас створилася ініціативна група мешканців, яка почала шукати шляхи зберегти громаду.

Але з переписки з міністерством ми дізналися, що існує ще одна невідома нам ініціативна група. Прізвища її членів нам відмовилися надавати, але саме ця група виступає за ліквідацію громади. Ми не знаємо, хто ці люди, чи вони реально існують і чи є мешканцями нашої громади. Але на відміну від нашої ініціативної групи їхній лист береться до уваги і на його основі ЛОДА робить подання в міністерство щодо ліквідації громади. Після цього ми зрозуміли, що нас ніхто не почує, і звернулися до суду розповіла», – голова селищної ради Галина Козяр.

6 липня Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом до Кабміну. Адвокатка Ірина Поліщак каже, що головною підставою для позову було порушення принципу добровільності формування ОТГ.

 «Громада самовизначилася у 2015 році, була однією з перших. Люди взяли на себе відповідальність і здійснили цю реформу. Були проведені вибори, обрана рада, зареєстрована громада, створена велика кількість інституцій, які надають соціальні послуги. Порушуючи цей принцип добровільності з невідомих для нас підстав, ЛОДА вносить пропозицію щодо зміни у перспективному плані громад області, відповідно до якої цю громаду приєднують до Бібрки.

Хочу наголосити, що громада не бездіяла. Це підтверджує листування з органами влади. Чомусь не було застосовано принципу, який встановлений у Європейській хартії місцевого самоврядування, що насамперед має братися до уваги думка громади, а вона була чітко і неодноразово висловлена», – каже Ірина Поліщак.

Вона додає, що внаслідок ліквідації ОТГ місце надання адмінпослуг віддалилося від мешканців на на 25 км.

«Кількість послуг, які надаються в Нових Стрілищах, є більшою, ніж буде в Бібрській ОТГ. Там навіть немає ЦНАПу. Тому таке приєднання йде в розріз з інтересами громади. Це порушення  прав кожного члена громади. Не було ніяких законодавчих підстав приєднувати цю громаду до іншої. При цьому реєстрація Новострілищанської громади так і не була скасована, вона і далі фігурує в реєстрах», – наголосила адвокатка.

За її словами, підготовче засідання суду призначено на 14 вересня.

«Виборчий процес буде починатися швидше. Враховуючи це, ми надіслали до суду клопотання щодо перенесення засідання на раніший термін. Про всі дії, вчинені громадою щодо захисту своїх інетересів, ми повідомили ЦВК та просили не призначати вибори на території громади, яка в цей момент приєднана до Бібрки, до розгляду справи по суті. Зараз чекаємо рішення щодо нашого клопотання та відповіді від ЦВК. Враховуючи європейську судову практику, є підстави вважати, що рішення уряду може бути скасоване», – заявила Ірина Поліщак.

Тим часом, Галина Козяр бачить у цій ситуації політичний підтекст.

«Зараз відбується політична нарізка округів. У громаді, де немає 10 тисяч виборців, люди можуть вибирати кандидата незалежного від партії. А нас втягують у виборчу систему, яка буде партизованою. У жовтні люди будуть обирати не людину, а партію, і цей кандидат може бути навіть не місцевим», - каже Галина Козяр.

Вона переконана, що мешканці і далі будуть відстоювати свою громаду.

«Ми віримо, що закон зворотної дії не має За право жити у своїй громаді ми будемо боротися, адже Нові Стрілища це колишній районний центр», – підсумовує Галина Козяр.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: