У Києві прощаються з військовим медиком Миколою Ільїним

12_main

У Соборі Святого Олександра у Києві відбувається церемонія прощання з військовим медиком Миколою Ільїним, вбитим російськими окупантами під Зайцевим.

Побратими та друзі прийшли вшанувати загиблого. Церемонія прощання триватиме до 13.00.

Сержант Микола Ільїн народився 1984 року в Білорусі. У 2006 приїхав до Естонії і мав статус біженця. 2016 року отримав естонське громадянство, відмовившись від білоруського. Ільїн проходив військову службу в підрозділі ЗСУ на законних підставах.

Згідно з чинним законодавством, а саме Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу у Збройних силах України.

Медика Миколу Ільїна сильно турбувало те, що відбувається на Донбасі

З другом Ільїна, українцем Максимом Пчєловим, поспілкувалися журналісти естонського видання Delfi.

«Ми познайомилися з Миколою в 2006 році. Це було навесні, у березні, коли в Мінську якраз проходила опозиційна акція протесту, в якій він брав участь. Там Миколу жорстоко побили, після чого він потрапив до лікарні. Потім втік до Києва, напевно, через Росію. В Києві проходила акція на підтримку білорусів, він на ній був присутній. Ось там ми і познайомилися», - розповів Пчєлов.

З Миколою вони однолітки, обидва 1984 року народження. За словами Пчєлова, Ільїн поїхав до Естонії, щоб отримати політичний притулок. Після переїзду Ільїна в Таллінн кращі друзі на деякий час втратили зв'язок.

«Спілкування відновилося тільки в 2014 році, коли, як вам відомо, на Україну напала Росія. Він мені зателефонував, після чого ми зв'язалися через Facebook. Він цікавився, що у нас відбувається, описував, яка ситуація в Естонії, в Таллінні», - згадує Пчєлов. У 2018 році Микола повідомив Максиму, що збирається їхати в Київ, щоб потрапити в зону бойових дій. За словами Максима Пчєлова, його друга сильно турбувало те, що відбувається на Донбасі.

«Тому що Росія проникає у всі пострадянські країни і не дає спокою ні вам, прибалтам, ні нам, українцям. Про білорусів я взагалі мовчу. Миколу це дуже сильно дратувало, тому він боровся. Мабуть, він вирішив реалізувати це питання на фронті», - міркує Пчєлов, але при цьому робить акцент на тому, що Ільїн не хотів стріляти і вбивати, тому й вивчився на медика, щоб допомагати пораненим солдатам.

«Він сам розробляв методички та посібники для солдатів, збирав їх за власною ініціативою в групи, навчав. Його мета була, щоб кожен солдат умів сам себе врятувати. Він розповідав, яку потрібно мати аптечку, яке спорядження, як надати допомогу ближньому, - розповів Пчєлов про те, чим займався його друг у зоні бойових дій. - В армії, ви самі розумієте, ініціатива карається. Були певні проблеми з цим. Але він вибивав, пробивав це все. Він сам був повністю оснащений спорядженням. У нього був спеціальний рюкзак, який був упакований по максимуму. Він навіть мені особисто в автомобільну аптечку дав Celox (кровоспинний засіб), "Турнікет" (джгут) і сказав, що вони обов'язково повинні бути у мене в машині».

За словами Пчєлова, в Ільїна був контракт зі Збройними силами України, він отримував зарплату - 10-12 тисяч гривень. Всі ці гроші він витрачав на спорядження, на допомогу, на медицину. Нічого не відкладав, оскільки розумів, що, коли знаходишся в зоні бойових дій, заощадження можуть і не знадобитися.

Пчєлов розповів, що Микола хотів одружитися з українкою, завести сім'ю.

«У нього така окрема любов до України, але він весь час згадував Естонію і хотів туди повернутися. Про Білорусь він навіть якось менше говорив. Багато мені розповідав про Естонію, про Таллінн. Кликав туди з'їздити», - згадує Пчєлов.

Друзі спілкувалися часто, переписувалися раз на два дні в месенджерах. Зараз Пчєлов чекає, коли тіло його друга передадуть українській стороні. Ільїн розумів, що знаходиться в зоні бойових дій, тому заповідав своєму найкращому другові: «Якщо мене вб'ють, то кремуйте мене і розвійте прах над Україною, Білоруссю та Естонією».

Підступне вбивство медика

13 липня на запит української сторони СЦКК у координації із СММ ОБСЄ була спланована евакуація тіла загиблого військовослужбовця ЗСУ лейтенанта Дмитра Красногрудя, який загинув у «сірій зоні» в районі Зайцевого. При цьому військовослужбовці ЗСУ отримали з боку російських окупаційних сил гарантії безпеки та зобов’язання щодо припинення вогню у районі Зайцевого (Жованки) у період з 14.00 до 18.00 13 липня.

Однак під час евакуації неозброєна евакуаційна група, яка була маркована білими пов'язками на жилетах та білими касками, потрапила в засідку збройних формувань російських окупаційних сил. Спочатку був обстріляний військовослужбовець, який йшов попереду групи, йому на допомогу кинувся медик Микола Ільїн, який також був обстріляний та зазнав поранень, несумісних з життям. Після цього евакуаційна група із ще одним травмованим офіцером відступила.

У подальшому окупанти відмовилися надати гарантії безпеки для пошуку українською стороною пораненого військового.

16 липня тіло лейтенанта Дмитра Красногрудя було передано на контрольовану урядом України територію. 17 липня на підконтрольну уряду України територію було передано тіло військового медика Миколи Ільїна.

Після отримання тіла стало відомо, що російські окупанти на Донбасі здійснили наругу над ним. Про це свідчать наявні фотографії медіаплатформи «Укрінформ». Відзняті знімки переданого окупантами тіла настільки жахливі, що їх не можна публікувати. Із незрозумілих причин воно було розпороте від тазу до шиї, після чого грубо зшито. Також тіло не зберігалося у морзі, через що воно було покрите великими трупними плямами. Раніше на контрольованих окупантами інформаційних ресурсах також викладалося відео, як у голові трупа медика стирчить ніж.

Реакція суспільства

Підступне вбивство військового медика та інших українських військових на Донбасі за останні дні також не залишилось поза увагою європейської спільноти. Речниця ЄС із закордонних справ та політики безпеки Набіла Массралі закликала РФ взяти відповідальність та вплинути на підконтрольні Кремлю збройні формування для деескалації ситуації на сході України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що є всі підстави  стверджувати, що убивство російськими найманцями медика на сході – це воєнний злочин.

Дмитро Кулеба зауважив, що таке «ганебне вбивство» засудили міжнародні партнери України, серед яких ЄС, Велика Британія та США.

«Ми провели роботу з нашими міжнародними партнерами, вони були в деталях поінформовані про те, що сталося. Ми знаємо картину того, похвилинно, що відбувалося, і є всі підстави вважати, що йдеться саме про воєнний злочин і віроломне свідоме вбивство українського медика», – сказав Дмитро Кулеба.

У заяві посольства України в США йдеться, що убитий військовий медик діяв згідно з міжнародним гуманітарним правом. У нього були всі необхідні медичні знаки.

«Микола Ільїн, військовий медик, який був убитий російськими військами на Донбасі при евакуації солдата. У нього були всі необхідні медичні знаки і він діяв у відповідності з міжнародним гуманітарним правом. Його смерть має нагадати нам, наскільки серйозна і жорстока загроза російської агресії», - йдеться в заяві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: