Зеленський розповів, чому виконав умови нападника з Луцька

9d5f32efd30055ba58cd917b571b529b_1595323940_extra_large
фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи операцію зі звільнення заручників у Луцьку, зазначив, що зі свого боку робив усе, щоб зберегти життя людей.

По це йдеться на сайті Офісу президента.

«Ми домовилися про те, що він зробить перший крок – відпустить декількох людей. У нас була інформація про пораненого, і я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку й дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що відпустить трьох людей, і я після цього запишу відео», – розповів Президент про свою телефонну розмову з чоловіком, який назвав себе Максим «Плохой» і утримував у заручниках 13 осіб в автобусі в Луцьку.

За словами Глави держави, було досягнуто домовленості, що через півгодини після того, як відеозвернення Президента з'явиться в соцмережі, зловмисник випустить всіх людей з автобуса.

«Приблизно так відбулося: десь за 30-40 хвилин (після відеозвернення. – Ред.) він відпустив заручників», – зауважив Володимир Зеленський.

У фейсбуці Володимира Зеленського опублікували відео, на якому президент російською мовою каже: «Фільм "Земляни" 2005 року. Дивитися всім». «Земляни» - документальна стрічка, присвячена проблемі жорстокого поводження з тваринами.

Президент наголосив, що це був очевидний крок, який допоміг уникнути штурму захопленого автобуса й не ризикувати життям навіть однієї людини.

«Я з такими принципами живу, жив, буду жити – стати Президентом і залишитися людиною. Ми маємо результат – усі живі. Ми не боремося за рейтинги – ми боремося за життя. І для мене це найголовніша цінність», – зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський також повідомив, що українська влада розглядала кілька варіантів вирішення ситуації, а задля контролю доводилося робити перерви під час зустрічі з Президентом Швейцарії, яка перебуває з державним візитом в Україні. Однак влада намагалася уникнути штурму, щоб не наражати на небезпеку життя людей. Глава держави спілкувався з терористом 7-10 хвилин.

Хто такий Максим Плохой

Чоловік, який називає себе Максим Плохой (справжнє прізвище - Кривош), захопив рейсовий автобус у Луцьку зранку у вівторок.

Час від часу в районі проведення операції лунали звуки пострілів. На склі захопленого автобуса видно отвори від куль.

Окрім того, упродовж дня Плохой викинув з автобусу дві гранати: одна із них не вибухнула - її знешкодили вибухотехніки. Другу, як повідомило місцеве видання «Конкурент», зловмисник кинув у поліцейський дрон і вона вибухнула.

Зранку Плохой оприлюднив у соцмережах свої вимоги до влади і погрожував підірвати автобус із людьми, якщо їх не виконають.

Чоловік вимагав, аби представники влади - від суддів і прокурорів до міністрів і прем'єра - у соцмережах виклали публікації, в яких назвали себе «терористами в законі».

Плохому 44 роки, він має досвід за ґратами: відсидів два терміни - загалом 10 років. Проходив за низкою статей, зокрема про розбій, шахрайство, вимагання, бандитизм і незаконне поводження зі зброєю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: