Палац Гредлів хочуть зробити центром туризму Сколівщини

109914493_3139150189514625_5980513291715413540_o

У вівторок, 21 липня 2020 року, підписана угода між Сколівською районною радою – власником комунального закладу Сколівської загальної середньої освіти І-ІІІ рівнів № 3 (колишній палац баронів Гредлів) та національним природним парком «Сколівські Бескиди» про оренду на 49 років.

Палац баронів Гредлів – пам'ятка архітектури місцевого значення у місті Сколе, в історичному районі Демня. Збудований у стилі необароко. Має два поверхи. Палац і парк були закладені бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття. Вигравши гроші у казино, Гредель(австрієць за походженням) у 1886 році купив палац і місцеві ліси. З підприємцем Вільгамом Шмідтом заснували фірму «Брати-барони Гредлів». В місті називали її просто «Гредлі». Він був найбільшим свого часу власником лісів на Сколівщині.

 

Рішенням Львівського облвиконкому від 26.02. 1980 року № 130 палац Гредлів визнано пам’яткою архітектури місцевого значення, а 09.10. 1984 року рішенням Львівської обласної ради парк палацу визнано пам’яткою садово-паркового мистецтва.

У парку зростають рідкісні види дерев, що перебувають під особливою охороною, зокрема: гінго дволопатеве, тис ягідний, тюльпанове дерево та 5 видів столітніх дубів.

Майже 2 роки тривав процес переговорів, погоджень, підготовки та прийняття рішень, щодо оренди палацу Гредлів. Два рази – у грудні 2019 року та у червні 2020 року районна рада розглядала питання та проголосувала за надання права НПП «Сколівські Бескиди» довготермінового користування даним закладом.
Будівля потребує великого об’єму реставраційних робіт.

Адміністрація парку розраховує на фінансову підтримку міжнародних проектів, зокрема, «Збереження карпатських пралісів» та наших постійних партнерів Франкфуртське зоологічне товариство (Німеччина), Українське товариство охорони птахів, Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати - Україна», а також владних структур. У відновленні будівлі та історичної слави палацу зацікавлена влада Львівщини, Сколівщини та австрійці- земляки баронів Гредлів.

У будівлі палацу планується створити візит-центр національного парку, музей, наукові лабораторії та офісні приміщення . Географічне розташування (міжнародна траса Київ-Чоп; поблизу курортів Моршин, Трускавець, Східниця; на перехресті до туристичних гірськолижних баз Славське, Волосянка, Плай,Тисовець) сприятиме подорожуючим, туристам відвідувати цей унікальний історичний об’єкт. На протязі двох останніх років на території парку палацу відбулися два Міжнародні мисливські фестивалі.

Адміністрація національного парку висловлює подяку голові Сколівської районної ради М.Романишину, депутатам ради, освітянам району, за підтримку у наданні оренди історичного палацу НПП «Сколівські Бескиди».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: