Рішення остаточне: про ліквідацію ДІАЗ у Жовкві офіційно

sizer
Фото з відкритих джерел.

До 30 вересня нинішнього року діяльність Державного історико-архітектурного заповідника у Жовкві має бути припинена.

Таку відповідь надало Міністерство культури та інформаційної політики на інформаційний запит ІА Дивись.info.

«Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовкві (далі – Заповідник) належить до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України. Відповідно до Положення про Заповідник, затвердженого наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 20.05.2020 №1800 припинення діяльності Заповідника як юридичної особи здійснюється шляхом реорганізації або ліквідації за рішенням Органу управління майном (МКІП) або суду в порядку, встановленому законодавством України», – йдеться у відповіді міністерства.

Зазначається, що припинення діяльності ДІАЗ шляхом ліквідації та передача Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького майна цілісного майнового комплекту Заповідника (зокрема пам’яток культурної спадщини) вивільненого у зв’язку з ліквідацією Заповідника, здійснюється, згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 10.07.2020 № 1951 «Про припинення діяльності державної організації «Державний історико-архітектурний заповідник у м. Жовква».

«Завершення заходів з припинення діяльності Заповідника планується до 30 вересня 2020 року. Конкурсний добір керівника державного та комунального закладу культури проводиться в порядку, визначеному Законом України «Про культуру», – повідомили у Міністерстві культури.

А ось причини, чому за понад два роки так і не був оголошений конкурс на посаду директора ДІАЗ у Жовкві, залишилися невідомими.

«Наказом Міністерства культури України від 28.03.2018 №236/0/17-18 було оголошено конкурс на посаду директора Заповідника. Оскільки під час проведення другого засідання конкурсної комісії з конкурсного добору на посаду керівника Заповідника жоден з кандидатів не отримав необхідної кількості голосів, переможця конкурсного добору не було визначено. Рішення щодо оголошення повторного конкурсного добору Міністерством не було прийнято», – відповіла Світлана Фоменко, заступник міністра з питань європейської інтеграції.

Нагадаємо, 8 липня колективу Державного історико-архітектурного заповідника повідомили про його ліквідацію та передачу Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Працівники ДІАЗ вважають, що підстав для ліквідації заповідника немає. Однак в міністерстві вважають по-іншому – таке рішення дозволить впровадити ефективні механізми управління в сфері охорони культурної спадщини, зокрема залучити найкращих реставраторів, екскурсоводів та інших фахівців; забезпечити експозиційне наповнення нині порожніх приміщень; включити об’єкти до європейських  туристичних путівників і маршрутів тощо.

Крім того, у міністерстві обіцяють і підвищення зарплати працівникам, принаймні утричі.

Натомість своє бачення розвитку Жовківського замку є вже у Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького, яке оприлюднене на сайті Галереї мистецтв. Зокрема йдеться про створення потужної експозиційної програми, залучення європейських грантових програм, залучення потужних потоків, зокрема українського внутрішнього туризму та зовнішнього. Крім того, пропонується включити Жовківський замок до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини». А також наповнити експозицію замку творами з фондів Галереї мистецтв.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: