«Запити лікарів отримували щодня»: як у Львові шиють захисні халати, щоб допомогти медикам

Тканина спанбонд, яку тут використовють для медичного одягу, відрізняється особливою щільністю і вологостійкістю.-min
Тканина спанбонд, яку тут використовють для медичного одягу, відрізняється особливою щільністю і вологостійкістю

Компанія «Росе», яка вже 9 років працює на ринку спецодягу, швидко перелаштувала виробництво на пошиття захисних халатів для медиків опорних лікарень Львівщини.

У розпал пандемії чи не найбільша проблема, з якою зіштовхнулася медицина, — це гостра потреба засобів індивідуального захисту, зокрема захисного одягу.

«Спочатку самі лікарі залучали благодійні організації, підприємства і давали наші контакти, а далі до нас уже почали звертатися керівники лікарень, — каже директор компанії «Росе» Юрій Гайдук. — У нас багато знайомих серед медиків, і зайнятися пошиттям медичних костюмів та халатів стало нашим обов’язком».

Технолог компанії «Росе» Марія Дітчик 15 років створювала ексклюзивний одяг, а зараз працює над робочим і каже, що це приносить їй набагато більше задоволення. Але перелаштування виробництва на пошиття захисних костюмів для медиків стало для неї і всього колективу викликом та непростим завданням.

Раніше Марія Дітчик створювала модний одяг “на вихід”

«Головне було зробити виріб якісним, щоби він дійсно захищав. А крім цього, пошити одяг треба було максимально швидко, бо була велика потреба – запити на нові партії халатів надходили мало не щодня. Було складно, бо під час карантину навіть дістатися на роботу стало проблемою – наші дівчата пішки ходили на роботу з іншого кінця Львова, когось сусід підвозив, а когось – наш директор. Та ми знали, що тільки так зможемо допомогти і хоч якось покращити становище, в якому опинилися лікарі», – каже Марія Дітчик.

Ми намагалися зробити захисний одяг кращим, ніж це передбачено стандартами

Була мета зробити одяг не швидше і простіше, а максимально захищеним, адже йшлося про здоров’я і життя медиків, додає Марія Дітчик. Крім того, важко було перебудуватися технологічно, адже до цього компанія шила спецодяг з грубих тканин для різних галузей промисловості.

Майстер закрійної дільниці малює розкладку для індивідуального покрою

«Вчилися, читали, плюс власна практика та досвід – і освоїли. Потрібно було, щоб продукція відповідала вимогам, які встановлені для такого виробу. Ми намагалися зробити захисний одяг навіть кращим, ніж це передбачено стандартами. Гумки, замочки закривали швами, щоб вони трималися і не розірвалися у непотрібний момент. Крім того, що тканина спанбонд, яку ми використовуємо, відповідає сертифікату якості, треба було захистити всі шви від потрапляння інфекції. Люди, котрі не працюють у швейному виробництві, не завжди задумуються, чому пошито саме так, а не інакше, зазвичай здається, що шов — це просто з’єднати дві частини тканини, і все. Але для медичних халатів ми застосовуємо спеціальний крій із мінімальною кількістю швів, а самі шви мають закриту конфігурацію, що додатково убезпечує від потрапляння вологи.  Замість липучок у халатах використовуємо міцні зав’язки, тобто вже, виходячи зі свого досвіду з пошиття спецодягу для промислових компаній, робили такі додаткові речі. Це збільшувало тривалість пошиття і собівартість, але продукт був досконалішим і надійнішим, а це головне», — каже Марія Дітчик.

За її словами, робочих змін як таких не було — приходили зранку, від 7-8 години, і залишалися на роботі, скільки вистачало сил, бо всі розуміли, що допомагають лікарям, які зараз на передовій у боротьбі з пандемією.

«Працювали, доки могли, бо треба було зробити продукт. Ми розуміли, що це одяг змінний, потреба в лікарнях кожного дня велика, і тому нам треба було діяти швидко і гнучко. Взагалі досить непросто шити, коли ти розумієш, що цей одяг лише раз вдягають і потім викидають, бо закладаєш туди велику працю. Але ми всі також розуміли, що нашої робити потребують. Лікарі опинилися в таких екстремальних умовах, коли придбати захисний одяг взагалі не було де, наприклад, виробники з Києва, Дніпра, Харкова готові були прийняти їхні замовлення тільки через два місяці. От ми якось так зразу й ввімкнулися на повну, щоб їм допомогти», – усміхається технолог.

Я багато років створювала ексклюзивний одяг, а зараз — робочий, і мені це набагато більше подобається

«Найбільше надихає, коли чуєш хороші відгуки про нашу роботу. І дуже тішить, коли йдеш по місту і бачиш працівників у нашому спецодязі. Я багато років створювала  ексклюзивний одяг, а зараз – робочий, і мені це набагато більше подобається. Рюшечки, мода вже трохи набридли, а тут ти розумієш, що людина вдягає цей одяг не один раз – на свято, а цілий день у ньому працює, тому потрібно зробити його якомога практичнішим і зручним. Ми намагаємося відповідати репутації нашої компанії, для мене як для технолога це дуже важливо – як відгукуються про нашу продукцію», – підсумовує технолог.

Починали з невеликих партій — 100-300 захисних костюмів

Довідка

«Росе» працює на ринку легкої промисловості майже 9 років. Потужності зосереджені у Львові та спеціалізується на пошитті спецодягу. Підприємство забезпечене сучасним обладнанням та відповідає всім технічним нормам. Компанія працює за європейськими стандартами та неодноразово виконувала замовлення для іноземних компаній, зокрема співпрацювала з такими країнами, як Естонія, Німеччина, Італія, Словаччина. Серед клієнтів низка відомих компаній: «Грінера Україна», «Ековей Вейст Менеджмент», Ceresit, «Ферозіт», Tarkett Vinisin, «Вельт Капітал», «Технокап УА» та інші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: