Навіщо у Сухопутних військах збирають дані про військовослужбовців-майданівців (документ)

930537

У Сухопутних військах складають списки чинних військовослужбовців, які були учасниками Революції Гідності, для створення єдиної електронної бази.

Відповідний документ на своїй сторінці у Фейсбуку оприлюднив колишній офіцер Командування Сухопутних військ Роман Кавальов.

«Хоча мене і звільнили з лав ЗСУ у червні, але зв’язки в армії залишилися. І патріоти, які дедалі більше вимушені йти у підпілля, інколи мене інформують за допомогою особистих повідомлень. Ці накази не є таємними. І я дуже вдячний тим військовослужбовцям, які, бачачи ось такі документи, не мовчать, а намагаються донести до суспільства, що щось відбувається не так», – прокоментував ІА Дивись.info Роман Ковальов.

Він додав, що всі частини та військкомати, які отримали такий наказ, входять до складу Сухопутних військ та підпорядковуються командуванню Сухопутних військ. В інших родах військ нічого не знають про подібні накази.

«Щодо самої ініціативи збору таких даних, то у мене є два варіанти: або це якась дурість, або якась спрямована диверсія. Ось я все життя був командиром. Мені, як командиру, такого роду інформація про підлеглих не потрібна. Скажімо, як громадянину, можливо, мені було б цікаво це знати і до такої людини я ставився б із повагою. Але для командира немає значення чи військовослужбовець був на Майдані, чи не був, важливо – як він виконує свої обов’язки. А ось кому дуже цікавою та навіть важливою була б така інформація, то це ворогу України як зовнішньому, так і внутрішньому. Влада також може бути зацікавленою в такій інформації, бо йдеться про базу даних військовослужбовців, які мають активну позицію та вміють бути ініціативними та активними в питаннях захисту України, навіть якщо для цього потрібно йти проти чинної влади. І ось це мене найбільше турбує. Адже у документі зазначено, що створюється база даних. Виникає запитання: з якою метою, для кого, хто буде нею користуватися? Що з неї може взяти командир, я не розумію. А ось що може взяти ворог, чудово розумію», – сказав Роман Кавальов.

Відреагували на ситуацію, що склалася, у Генштабі. Прокоментував подію Новинарні начальник управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковник Богдан Сеник. Він пояснив, що потреба у збиранні інформації виникла після прощання із загиблим військовим-учасником Майдану Тарасом Матвіївим. Потрібно було влаштувати в Києві ритуал вшанування загиблого за участю керівництва, тому й з'явилася ініціатива визначити в лавах ЗСУ всіх учасників Революції Гідності заздалегідь.

Крім цього, така інформація знадобиться і для підготовки нагородження таких військових до пам'ятних дат. Зазначив також, що на нинішньому політичному тлі, з наявними настроями у ветеранському середовищі, така подача ініціативи сприймається негативно.

Він додав, що обставини появи згаданих розпоряджень ще з’ясовуються, однак, попередньо, наявна помилка в комунікуванні такої ініціативи.

Натомість Роман Ковальов вважає, що юридичних підстав для збору подібної інформації немає

«Як на мене, це незаконний збір особистої інформації. Особа, яка прийняла таке рішення, повинна бути притягнута до відповідальності. Військова служба – це досить специфічна робота, на яку здійснюється відбір, під час якого, зокрема, збираються деякі данні, але перелік необхідних даних затверджений відповідними законами та положеннями, а не бажанням якось генерала», – сказав Роман Ковальов.

Відреагували на збір даних про участь у Революції Гідності й в Офісі уповноважено ВРУ з прав людини.

Тут зазначили, що промонітирили ситуації і нічого кримінального не виявили. Однак зробили запити до відповідних структур, щоби розуміти, наскільки ці персональні дані будуть захищені Міноборони чи тими відомствами, які будуть збирати ці дані, щоби не було зламів, поширення та витоку інформації.

«Військовослужбовці, які служать у цих частинах, перед тим, як вступати на службу, дають дозвіл на збір особистих даних», – сказала радниця уповноваженого Ірина Закринична.

«Питання забезпечення прав військовослужбовців ЗС України, дотримання їхніх, гарантованих  Конституцією, прав і свобод, а також соціальний захист на постійному контролі в уповноваженого. І ми щодня моніторимо соціальні мережі, ЗМІ щодо пошуку та ознайомлення з відповідною інформацією. Ми виявили цю інформацію, але також є відповідна інформація від начальника управління зв’язків з громадськістю ЗСУ полковника Богдана Сеника. Це оперативна інформація, яку він нам підтвердив. Крім того, зі свого боку ми зробили письмовий уточнюючий запит для того, щоб офіційно отримати інформацію з поясненням мети збору інформації, які засоби вони для цього використовують тощо», – наголосив Олександр Кот, начальник управління моніторингу прав військовослужбовців, поліцейських, ветеранів та інших осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: