30 гривень за долар уже восени: що це означатиме для українців

валюта3

Звільнення голови Національного банку України Якова Смолія і призначення на його місце Кирила Шевченка спровокувало незначне знецінення гривні.

Які наслідки матимуть такі коливання для пересічного українця, наскільки довгостроковими є нинішні курси валют і якими вони будуть восени, ІА Дивись.іnfo розпитала в економістів.

Андрій Новак, економіст:

«Девальвація національної грошової одиниці ніколи не має позитивних наслідків для економіки країни. Вона має позитивні наслідки лише для вузького кола експортерів, в яких є валютна виручка. Чим дорожча іноземна валюта, тим їм і краще. Але гірше для всіх решта. Для всіх підприємств України, які не є експортерами (а це весь малий і середній бізнес, а також більшість вище середнього), девальвація є дуже шкідливою. Шкідливою вона є і для всіх громадян України, які отримують доходи в гривнях, а не в іноземній валюті.

Натомість «слуги народу» кажуть, що девальвація є корисною. Адже ми чули від глави держави, що йому, мабуть, нашептали, що нічого поганого не станеться, якщо курс буде 30.

Чим дорожча іноземна валюта, тим краще для вузького кола експортерів

Для країни девальвація – це виключно ланцюгова реакція негативних полій. Це і девальвація доходів всіх українців, і підприємств, які є експортерами. А це і зменшення споживання українцями, і звуження українського ринку, що натомість призводить до падіння ВВП країни.

На людях девальвація гривні позначиться зниженням купівельної спроможності. Наші з вами доходи ми можемо отримати номінально більші, але купити за ці номінально більші суми ми зможемо менше товарів.

На жаль, нове керівництво НБУ, мабуть, і прийняте з тією умовою, що вони будуть робити оцю повзучу девальвацію, яку озвучив президент: мовляв, 30 за долар – то не є страшно.

Насправді наслідки будуть виключно негативними. За всю історію існування гривні ми тільки девальвували її з аргументацією про користь для експортерів. Мовляв, зараз експортери витягнуть українську економіку на небувалі висоти. Тепер виникає питання: на яких висотах зараз знаходиться українська економіка? За офіційними даними Євростату, за минулий рік українці мають найнижчий рівень доходів серед усіх європейських країн. І це один із наслідків абсолютно хибної курсової політики на девальвацію гривні в інтересах вузької групи експортерів.

Якщо вони вже заклали в бюджеті долар по 30 гривень, то так і буде. Питання лише в тому, наскільки швидко вони будуть це робити. Треба визнати, що нова обрана влада абсолютно непрофесійних людей знову буде працювати в вузьких інтересах експортоорієнованих фінансово-промислових груп. Тобто треба зробити політичний висновок, що на виборах 2019 року ми поміняли шило на мило.

За офіційними даними Євростату, за минулий рік українці мають найнижчий рівень доходів серед усіх європейських країн

Щодо курсу долара, яким він буде найближчим часом, то все залежить від апетитів експортерів і того, що ще нашепчуть главі держави. Але слід пам’ятати, що якщо дорожчають іноземні валюти, то автоматично дорожчають і всі імпортні товари. А оскільки у нас є один великий імпортний товар – енергоносії, газ і пальне, – то це тягне ланцюгову реакцію на всі без винятку товари і послуги. А отже, і на всі українські продукти. 80% пального в нас імпортне. Воно купується за валюту. Коли валюта дорожчає, то дорожчає і пальне, і транспортні затрати, і собівартість усіх товарів.

Тому девальвація – це початок виключно негативних економічних подій, внаслідок якого залишиться задоволеним лише вузьке коло експортерів».

Іншої точки зору дотримується Олексій Дорошенко, голова Української асоціації постачальників торговельних мереж:

«Девальвація гривні – це добре. Якщо говорити про короткотермінову перспективу, то, звісно, це всі сприймають як зростання інфляції. Але якщо говорити про довгострокову перспективу, то це добре, адже Україна є експортоорієнтованою країною, і таким чином  девальвація гривні дає нам можливість більше експортувати, а таким чином більше виробляти.

Якщо перейти до мікроекономіки, тобто до споживчої економіки, то девальвація гривні призводить до зростання цін. В одному товарі може бути 50% імпорту, в іншому – 70, ще в деяких товарах 95% імпорту. Навіть якщо брати будь-які продукти (ту саму моркву чи капусту), то там значна частина є залежна від імпорту. Пальне, добриво, техніка, насіння і ще багато іншого. Тому в будь-якому випадку це є зростання вартості.

Якщо перейти до мікроекономіки, тобто до споживчої економіки, то девальвація гривні призводить до зростання цін

Головними тут, я вважаю, є дві речі: по-перше, щоби було прогнозоване падіння гривні. Зараз вона впала трішки швидше, аніж всі очікували, і це призвело до того, що дехто з виробників або постачальників почне переоцінювати товари. Але добра новина в тому, що Нацбанк не міг швидко опускати гривню, тому що тоді дійсно вже постане питання до голови НБУ - якщо він допустив таку швидку девальвацію, то це є непрофесійно.

От сьогодні, наприклад, ранкові котирування зміцнюють гривню. Це говорить про те, що ми прийшли до того, що всі розуміють – гривня повинна зараз триматись десь 27,5-27,7. Це є нормальним і зрозумілим для бізнесу. І головне взагалі у споживчій економіці – щоби відбувалося фактичне зростання доходів, аби воно було швидшим, ніж зростання інфляції.

У 2018-2019 роках зростання доходів населення було швидшим, ніж зростання інфляції. Це справляло позитивне враження на людей, але зараз ми побачили, що у 2020 році відбулося доволі суттєве падіння економіки. Люди зараз відчувають, що це може бути ризиком. Ми зараз побачимо девальвацію гривні, але контрольовану інфляцію. Тому що це є взаємоважливими речами – щоби, з одного боку, і девальвація була, а з другого боку, щоби вона не приводила до інфляції, яка дійсно негативно відіб’ється на людях. Сподіваюcь, що новий голова НБУ Шевченко не допустить цього, бо на нього буде так багато критики. Тому він сам зрозуміє, що зараз необхідно бути досить обрежним.

Зараз ми побачили, що у 2020 році відбулося доволі суттєве падіння економіки

Заклали в бюджеті 29,5 гривні за долар, а це означає, що ми побачимо, можливо, навіть і 31 гривню за долар. Це буде вже восени, бо якщо відбудеться швидка девальвація, вона призведе до панічних настроїв серед бізнесу. Головне зараз, щоб гривня падала повільно – падіння за місяць становило не більше ніж півтора відсотка. Оце буде добре і для бізнесу, і для споживача. Зараз ресурсів Нацбанку вистачає, щоби досить контрольовано це робити».

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: