Авіашоу, що обернулося на трагедію: сьогодні 18-ті роковини Скнилівської авіакатастрофи

352955
Фото з відкритих джерел.

Скнилівська трагедія — сумна сторінка української історії, бо скільки б не траплялось горя в нашій державі, кожною проймаємось до глибини душі.

Уже 18 років звістка про падіння військового літака на Львівському летовищі одзвінчує в наших серцях і змушує замислитись.

ІА Дивись.info зібрала все, що відомо про авіашоу, яке обернулось на нещастя.

У суботу, 27 липня 2002 року, військове летовище «Скнилів» готувалось до авіашоу, присвяченому 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил України.

Згодом Скнилів закарбують у пам'яті як одну із найжахливіших катастроф на авіашоу в Європі.

Поспостерігати за подією прийшло близько 10 тисяч осіб.

Літак-винищувач Су-27УБ упав у натовп глядачів. Унаслідок зіткнення загинуло 77 осіб, у тому числі 28 дітей, а постраждали понад 250 людей. Є інформація, що ця цифра перевищує 500 осіб, що тоді чекали на авіашоу.

У той день на аеродромі перебувало близько 10 тисяч осіб.

Усе мало бути по-іншому 

На виконання демонстраційного пілотування був підготовлений МіГ-29УБ (№20) зі складу 114-ої бригади тактичної авіації. Утім погодні умови стали на заваді: машина не змогла вилетіти з Івано-Франківська до Львова. Замість неї зі складу 9-го винищувального авіаційного полку було піднято Су-27УБ.

Рівно о 12.52 за місцевим часом Су-27УБ, під час завершення фігури вищого пілотажу «напівпетля», яку було виконано на дуже малій висоті з порушенням п.2.3 КЛЕ та виходом на критичні кути атаки, намагаючись перейти до горизонтального польоту та уникнути зіткнення із землею, зачепив стабілізатором дерево, потім крилом бетонне покриття рульожної доріжки.

Далі — врізався в Су-17М4Р 48-го окремого гвардійського розвідувального авіаційного полку (Коломия) на землі, правим крилом зачепив штурманський ліхтар Іл-76ТД, і, виконавши три оберти навколо осі центроплану, впав у натовп людей, які вийшли на аеродром, аби краще побачити виконання пілотування. Літак вибухнув і запалав.

Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров.

Пілоти, що тоді кермували винищувачами, дивом залишились живими. Вони катапультувались після контакту із землею.

На порятунок потерпілим приїхало понад 20 карет швидкої допомоги. Рештки людських тіл доволі довго ще пролежали під величезною вагою Су-27УБ та Іл-76ТД.

Унаслідок зіткнення загинуло 77 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало близько 250 людей.

Розслідування справи

За кілька годин після трагедії на місце події прибули оповноважені особи — секретар РНБО Євген Марчук пообіцяв якнайдетальніше розслідування обставин катастрофи. Президент України Леонід Кучма дав слово не залишити постраждалих у біді.

Розслідуванням трагедії зайнялася Генеральна прокуратура України і спеціальна комісія Міністерства оборони України.

Причини трощі крились як і в технічній несправності, так і в помилці пілотів. Окрім цього, висунуто версію щодо помилки в плануванні польотів, організації та розміщенні глядачів на самому летовищі. У Генпрокуратурі заявили, що найімовірніша причина зіткнення — невдала організація, згодом звинувачення висунули пілотам, мовляв, чоловіки не спроможні виконати завдання через недбальство та недостатню обізнаність.

Авіатори тим часом схилялись до версії невдалої організації, оскільки цим питанням повинні були займатись спеціальні люди.Вони також зазначили, що на шоу мусили виконувати маневри на літаку, на якому заздалегідь не тренувалися.

У цій історії досі не поставили остаточну крапку, Скнилівська трагедія містить у собі безмежку кількість «але», окрім цього, згідно з твердженнями інших експертів, наземні служби, що обов'язково були присутніми на місці, мали повідомити пілотів про відхилення від програми шоу, тим паче про наближення до глядачів.

Загалом до відповідальності за Скнилівську трагедію притягнули десятьох осіб, п'ятьох з яких виправдили. Льотчики та програмні менеджери отримали вирок. У висновку висунули звинувачення у службовій недбалості та невиконання плану авіашоу через низьку професійність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: