Як в умовах карантину пройшов весняний призов на Львівщині

IMG_4989

Під час весняної призовної кампанії, яка у часі збіглася із запровадженням карантину через коронавірус, до військ було відправлено 730 призовників, натомість 165 юнаків отримали відстрочки.

Про це сьогодні, 28 липня, повідомили у Львівському обласному військовому комісаріаті.

«Нинішня весняна призовна кампанія відбувалася під час спалаху коронавірусу, а це додатковий фінансовий ресурс – на доставку призовників, проведення відповідних тестувань, загалом реалізацію призовної кампанії. Коли ми говоримо про конкретику у частині цифр і бачимо, що було поставлення завдання забезпечити близько 730 призовників, то ми справилися на тиждень швидше, ніж закінчується призовна кампанія», – каже голова обласної призовної комісії Тарас Грень.

Він наголосив, що хороших результатів вдалося досягнути завдяки спільній роботі медиків, органів місцевого самоврядування, поліції та військкоматів.

Натомість військовий комісар Львівщини полковник Олександр Тіщенко зазначив, що, незважаючи на непередбачувані ускладнення у вигляді карантину, призовна кампанія пройшла досить легко.

«З Львівської області ми відправили 730 юнаків. Попри очікування, що призов буде важким в умовах пандемії, насправді такого легкого призову, як зараз, у нас не було давно. Область впоралася з призовом на тиждень швидше. Не було жодних складних нюансів. Щодо надання відстрочок тим, хто навчався, то 165 осіб отримали таку відстрочку. Йдеться про юнаків, які хотіли продовжити навчання у вищих навчальних закладах. Вони приносили із собою витяг з державного реєстру, довідку з вишу, що вони справді є абітурієнтами. Тоді районна призовна комісія готувала матеріали, скеровувала на обласну призовну комісію, яка надавала відстрочку. У цьому плані у нас проблем не було. Навіть був такий нюанс, що хлопець вступав у навчальний заклад у Китаї і приніс документи китайською без перекладу. Через три дні батько приніс оригінали документів, нотаріально завірених, і також цьому юнаку була надана відстрочка», – розповів Олександр Тіщенко.

Військовий комісар додав, що під час весняного призову багато юнаків від 18 до 20 років справді виявили бажання самі прийти служити.

«Нікого силоміць не тягнули. 75% з тих, хто пішов служити – це юнаки від 18 до 20 років. Тому, вважаю, цей призов було виконано. Думаю, що з осіннім призовом теж проблем не буде», – каже Олександр Тіщенко.

На його думку, 18-річні юнаки охочіше йдуть до війська, ніж 23-24-річні, у яких часто вже є робота або й сім’я.

«Якщо говорити про дані, куди відправили людей, то до ЗСУ – 405, НГУ – 252, ДПСУ – 48, Державної служби спеціального транспорту – 25. Це люди, які служать здебільшого у Львівській області, а також у Києві, Полтаві, Одесі», – зазначив офіцер.

Військовий комісар наголосив, що строковики не несуть службу у зоні проведення ООС.

Крім того, однією з вимог нинішньої призовної кампанії було проведення тестування на коронавірус методом ІФА.

«На жаль, були випадки виявлення коронавірусу – близько тридцяти осіб з підозрою на COVID-19. Після того, коли ІФА-аналіз був позитивний, робили ПЛР-тест. У десяти осіб він виявився негативний. Але оскільки це було на початку призовної кампанії, то у міру одужання призовників, вони були доставлені на збірний пункт та відправлені у війська», – зазначив Олександр Тіщенко.

Щодо ухилянтів, то голова обласної призовної комісії Тарас Грень зазначив, що 25-28% тих, хто підпадає під призов, служити не бажають.

«Для того, щоб досягнути результат у 730 призовників, нам треба було умовно опрацювати тисячу-півтори тисячі осіб. Були випадки, коли на призовні комісії приходили адвокати чи викликали поліцію. Були випадки, коли хлопцям ставало погано і вони нібито непритомніли. Було все. Але питання не в тому, а в тому, що призов закінчився, 730 осіб призвано – це результат спільної роботи, починаючи від військкоматів, закінчуючи головами РДА, а також поліції, яка адекватно постійно реагувала на ті чи інші виклики. Звичайно, велика шана медикам, які першочергово робили тестування, адже призовники на призовний пунктах не можуть чекати три дні на результат ПЛР-тесту. Тому це результат системної роботи», – сказав Тарас Грень.

Натомість Олександр Тіщенко додав, що у перший місяць карантину було прийняте рішення, аби всі призовники доставлялися на Яворівський полігон, у Старичі. Тільки з послабленням карантину відбулася відправка на інші полігони. Навіть президентський полк формувався у Старичах.

Добрі результати роботи показали Городоцький, Жовківський, Жидачівський, Миколаївський, Стрийський, Самбірський, Турківський районні військкомати.

«На жаль, маємо проблеми у Яворівському районі, де не змогли виконати поставлену задачу, маємо проблеми у Львові. Але останній призов показав, що, наприклад, Сихівський військкомат, де завжди були негаразди, отримавши завдання на 65 призовників, відправив 50», – резюмував Олександр Тіщенко.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: