На Львівщині рятувальники розповіли про безпечний відпочинок на воді (фоторепортаж)

IMG_5322

На Львівщині, на озері «Задорожнє» Миколаївського району відбулися показові навчання з безпечного відпочинку на воді.

На Львівщині, на озері Задорожнє Миколаївського району відбулися показові навчання з безпечного відпочинку на воді.

Озеро Задорожнє є одним із найпопулярніших місць літнього відпочинку. На водоймі обладнаний спеціальний рятувальний пункт.

«На базах відпочинку створюються рятувальні пости, на яких має бути щонайменше три особи. А також рятувальні засоби – коло, рятувальний кінець Александрова і рятувальні жилети, човен з двигуном або з веслами. Водолаз має мати ласти, маску та трубку. Кожен рятувальник повинен могти пірнути на глибину до 5 метрів, щоб надати допомогу потерпілому, дістати його з глибини чи поверхні. Транспортувати потерпілого до берега і у процесі транспортування надавати долікарську медичну допомогу», – розповів Іван Лещишин, начальник аварійно-водолазної групи Львівської центральної рятувально-водолазної служби.

Водолаз пояснив, що кожні сто метрів треба ставити додаткові рятувальні пости. Щодві години виставляється вахтовий спостерігач, який спостерігає за водоймою та відпочивальниками.

«На кожному пляжі виставляються буйки, де глибина водойми сягає 1,7 м. Рятувальник спостерігає за акваторією пляжу, яка до відкриття пляжного сезону має бути очищеною від сміття, каміння, скла, водоростей тощо. Місце для купання не може бути стихійним, а спеціально відведеним. Якщо купаються діти, то з ними має бути дорослий (батьки чи вихователь), який має зайти по груди у воду і спостерігати за дітьми, щоб вони далеко не запливали», – веде далі Іван Лещишин.

І додає, що дуже часто люди нехтують правилами, особливо коли йдеться про вживання алкоголю. Крім того, серед порушень – запливання далеко від берега чи купання у незнайомих місцях, які можуть бути небезпечними.

«З січня у нас було 36 виїздів по області. Семеро людей потонуло. Водолазний підрозділ шукає тих, хто безвісти зник чи потонув і треба дістати тіло. Ми їздимо водоймами, де не облаштовані пляжі – там немає рятувальників і ніхто не спостерігає за безпекою», – пояснив Іван Лещишин.

Натомість Дмитро Протон, головний інспектор відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Львівській області повідомив, що від початку року втонули 26 людей, з них одна дитина. Торік за такий самий період – 37 людей, з них 5 дітей. За минулий рік загалом – 52 людини, з яких 8 дітей.

«На статистику впливає і погода, і сезон і, звичайно, проводимо масову роботу по відпрацюваннях на водних об’єктах із залученням органів місцевого самоврядування, центральної рятувально-водолазної служби, медіа тощо. Роз’яснюємо людям, як правильно відпочивати.

Більшість загиблих – це люди, які відпочивали у місцях, які для цього не призначені. Тобто відсутні рятувальні пости, рятувальники тощо. На території Львівської області є 24 визначених водних об’єктів, які призначені для масового відпочинку на воді. Перелік є на сайті ДСНС та ЛОДА», – каже Дмитро Протон.

І додає, що головна причина загибелі на воді – людська необережність, купання у стані алкогольного сп’яніння та у непризначених для цього місцях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: