Песимісти частіше хворіють і живуть менше — дослідження

tyi0jTcNUiw4rFmZyUP3WFl2b0x9j8hrgHR8I02S

Учені Інституту медичних досліджень імені Бергофера, що в австралійському Квінсленді, виявили зв’язок песимізму й меншої тривалості життя. Люди з песимістичним мисленням жили менше і частіше хворіли.

Про це йдеться в публікації в науковому виданні Scientific Reports.

Вплив песимістичного й оптимістичного мислення на тривалість життя людей учені перевірили за допомогою тесту життєвої орієнтації (Life Orientation Test, LOT). Це поширений психологічний тест, який визначає окремо рівень оптимізму й песимізму в людині.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Дослідники відібрали групу з 2978 людей, які в 1993-95 роках брали участь в іншому дослідженні психічного здоров’я і проходили LOT. 1068 його учасників уже померли. Зіставлення результатів тестів показало: ті, хто виявився песимістом, жили в середньому на два роки менше, ніж ті, хто ним не був.

Песимісти також частіше страждали від серцево-судинних та інших захворювань, які й виявлялися причиною їхньої смерті. Що цікаво, серед переліку цих захворювань немає депресії, яку часто пов’язують із песимізмом.

А ті, кого тест визначив як оптимістів, у середньому не жили довше, ніж інші. Але автори дослідження висновують: те, як ми ставимося до себе й навколишнього світу, впливає на наш добробут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: