Львівського акушера-гінеколога засудили на три роки за смерть новонародженого хлопчика

6392bdfdd1762d2a06bb4
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Львівського акушера-гінеколога 3-ї міської лікарні Львова визнали винним у смерті новонародженого та призначили максимальне покарання – три роки позбавлення волі та на такий же термін заборонили займатися лікарською діяльністю.

Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду Львова від 28 липня.

20 листопада 2015 року близько півночі у акушерське відділення 3-ї міської лікарні, що на Раппопорта, 8, поступила вагітна пацієнтка. Лікар її оглянув та почав готувати до пологів. У вироку зазначено, що медик не проводив ретельного динамічного спостереження за дитиною та із запізненням поставив діагноз – дистрес плода в пологах.

Ппороділля заявляла, що між північчю та близько 9 ранку, коли вона народила, до неї медики майже не навідувались. О 6 ранку до її палати прийшов лікар та акушерка, які почали, за словами жінки, тиснути на живіт.

Потім лікар зробив жінці надріз, щоб вийняти дитину. Приблизно о 9 годину ранку народилась дитина, яку поклали матері на груди, але зразу забрали, плачу дитини вона не чула. Після цього дитині почали робити масаж серця, під’єднали до апарату ЩВЛ. Згодом, дитину перевели у дитячу лікарню на вул. Орлика, де вона померла.

Суд вважає, що лікар недбало поставився до виконання професійних обов’язків, тож хлопчик народився вже з діагнозом асфіксія важкого ступеня, вроджена пневмонія, гіпоксично-ішемічне ураження центральної нервової системи та майже одразу потрапив у реанімацію міської дитячої лікарні, що на вулиці Орлика, 4. Його лікували вісім днів, утім новонароджений помер.

За висновком судмедекспертизи, лікар запізно провів діагностику кисневого голодування плоду при пологах. Через це центральна нервова система хлопчика була уражена.

Акушер на суді свою провину не визнав і пояснив, що познайомився з породіллею за два тижні до пологів. Він каже, що оглянув її та призначив природні пологи, адже застережень не було. Лікар каже, що дитину з пологового у дитячу лікарню перевели у задовільному стані.

Батько дитини теж підтвердив слова жінки й каже, що лікар пропонував йому гроші за те, що він забере заяву з поліції.

Зважаючи на покази всіх свідків, документи, висновки комісій та експертів суд призначив лікарю максимальне покарання та визнав винним у кримінальному правопорушенні за ч. 2 ст. 140 Кримінального кодексу України.

Лікар має виплатити матері дитини 300 тис. грн морального відшкодування та 50 тис. грн – батькові дитини. Ще по 30 тис. грн та 20 тис. грн відповідно їм має заплатити 3-тя міська клінічна лікарня.

Звинувачений акушер-гінеколог упродовж 30 днів може оскаржити це рішення у Львівському апеляційному суді.

Джерело: Твоє місто

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: