Вчора в Україні стартувала вступна кампанія: що робити абітурієнтам

5efc9b844d2f0
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Цього року терміни вступної кампанії змістилися через введений коронавірусний карантин.

В Україні від сьогодні, 1 серпня, стартує вступна кампанія до вищих навчальних закладів: абітурієнти від 10:00 можуть починати реєструватися в особистому кабінеті, аби через два тижні подати заяви до університетів.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

"Від 01 серпня з 10:00 розпочинається реєстрація електронних кабінетів для вступників, які подаватимуть заяви в електронній формі. Вступники зможуть подати заяви з 13 до 22 серпня. Хочемо наголосити і заспокоїти вступників, що зареєструвати електронний кабінет вони зможуть протягом всього періоду подання заяв", - зазначив заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко.

Зазначається, що однією з новацій вступної кампанії цього року є можливість подання електронних заяв для вступників з магістратури на основі ОР бакалавр для тих абітурієнтів, які складали ЄВІ/ЄФВВ. Крім того, стало можливим подання електронних заяв вступниками пільгових категорій, які мають хоча б один сертифікат ЗНО 2017-2020 років. Для цього їм потрібно перед поданням заяв звернутися до одного із закладів вищої або фахової передвищої освіти із підтверджуючими документами для внесення їх до "Реєстру осіб із спеціальними умовами".

Як створити електронний кабінет: покрокова інструкція

Для реєстрації кабінету вступника потрібно перейти за посиланням.

На цій сторінці є два окремі кабінети:

  • Вступ із сертифікатом ЗНО.
  • Вступ із сертифікатом ЄВІ/ЄФВВ.

Для реєстрації кабінету потрібно натиснути на опцію "Кабінет вступника".

Для успішної реєстрації вступникові також потрібно заповнити спеціальну форму та ввести туди свої особисті дані:

  • адреса електронної пошти, що одночасно є і логіном вступника;
  • дані екзаменаційного листка;
  • дані свідоцтва/атестата про повну загальну середню освіту.

Після успішної реєстрації на електронну пошту абітурієнта буде надіслано листа для активації особистого кабінету. У разі успішного виконання вказаних у листі рекомендацій, абітуєнт зможе активувати свій кабінет.

Детальніше дивіться у сюжеті ТСН.

24 канал пропонує ознайомитися з новаціїями цьогорічної вступної кампанії

Електронні заяви

Нововведенням вступної кампанії-2020 є те, що електронні заяви у виші можуть подавати:

  • бакалаври, які вступають в магістратуру і склали єдиний вступний іспит;
  • пільгові категорії абітурієнтів, що мають сертифікат ЗНО 2017-2020 років.

Перед поданням заявки пільговикам потрібно звернутися до вишу з відповідними підтверджуючими документами. Тоді їх внесуть до "Реєстру осіб із спеціальними умовами".

Квоти абітурієнтам з окупованих територій

У всіх закладах вищої освіти створять освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна", навіть у тих, що не підпорядковані МОН. Ці центри надаватимуть можливість вступникам із непідконтрольних частин України вступати до вишів без здачі ЗНО.

У межах окремої квоти в конкурсному відборі братимуть участь вступники з непідконтрольних регіонів Донецької та Луганської області. Абітурієнти матимуть можливість подавати до 5 заяв та брати участь у конкурсі на бюджетні місця. До цього окрему квоту мали лише вступники із Криму.

Вступники з тимчасово окупованого Донбасу подаватимуть документи на бюджет на бакалаврат (а також магістратуру медичного, фармацевтичного та ветеринарного напрямку) у 2 етапи:

  • основний – до 20 серпня;
  • завершальний – до 23 жовтня.

Абітурієнтам, що замість ЗНО складають вступні іспити

Абітурієнти, що вступають на бюджет та замість ЗНО складають вступні іспити або творчі конкурси, вже повинні зареєструватися у вишах задля проходження вступних іспитів. Вони повинні відбутися з 1 по 12 серпня.

Для абітурієнтів, що вступають на контрактну форму, можуть встановити додаткові терміни проведення вступних іспитів та творчих конкурсів з 13 до 22 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: