У Львові розповіли про успіхи сортування сміття (фото)

IMG_5666

У Львові встановлюють контейнери для збору органічних відходів. Планують, щоб вони були на кожному сміттєвому майданчику в місті. Такі контейнери матимуть впізнаване маркування, а також перелік відходів, які можна туди помістити.

У Львові встановлюють контейнери для збору органічних відходів. Планують, щоб вони були на кожному сміттєвому майданчику в місті. 

Про це повідомляє ІА Дивись.Info.

За словами директора департаменту поводження з ТПВ Романа Олійника, такі контейнери матимуть впізнаване маркування, а також перелік відходів, які можна туди помістити.

«На сьогодні проводяться перші кроки щодо початку процесу сортування. Приєдналися всі перевізники. Зараз іде стандартизація і розробляється план з встановлення таких контейнерів на кожному майданчику.

Контейнери будуть впізнавані, щоб людина, яка йде викидати сміття, бачила, що в цей контейнер треба кидати. У Львові вже 17 ОСББ у місті використовують такі контейнери для сортування органіки. Але на ОСББ ми не будемо зупинятися. Треба, щоб всі мешканці Львова привчалися і сортували сміття», - розповідає Роман Олійник.

Чиновник розповідає, що ОСББ збирають по 300 кілограмів органічних відходів щодня. Всього за півтора місяця зібрали вже 17 тонн. До такої акції долучаються заклади харчування і ринки.

«Інші мешканці теж можуть доєднатися. Для цього в першу чергу потрібно проявити свідомість щоби в себе вже у квартирі чи будинку починати сортувати та кидати в відповідні контейнери сміття.

Мешканці сортують, скидають ці відходи в певні пакети чи ще щось, потім викидають їх у спеціальні контейнери для органіки. Вивіз цих відходів безкоштовний», - зазначив Роман Олійник.

У департаменті з ТПВ кажуть, що баки повинні бути виключно одного кольору та одного розміру.

Святослав Євтушенко, директор ЛКП «Зелене місто», з захопленням розповідає про тих свідомих мешканців, які самостійно привозять органіку вже на саму сортувальну станцію, оскільки біля їхніх помешкань ще не встановлені спеціальні контейнери.

«Саме ті мешканці, які прийшли до нас на Пластову 13 і привозять відходи – то я вважаю, що це найсвідоміші мешканці, які лише можуть бути. Адже це й справді треба зробити зусилля.

Одна з перших компаній, яка почала працювати зі збором відходів і, зокрема, з роздільним сортуванням, де є контейнер з відповідним маркуванням по збору харчових відходів, є «ГрінЕра».

Зараз встановлюємо сито і відбір буде проходити ще якісніше і швидше. Тоді як спочатку органіку відбирали вручну.

До органіки можна віднести всі харчові та садові відходи. Додаємо відповідні бактерії й можна навіть молочні та м’ясні продукти. Хіба великі кістки не підходять. Але, фактично, все, що органічне – все компостується».

Компостування – складний процес, який схожий на куховаріння, каже Святослав Євтушенко. Все залежить від сировини, температурної обробки:

«Тобто буває так, що коли ти починаєш, то не знаєш, що вийде в кінцевому результаті.

Дуже важливо, щоб сам контейнер відрізнявся від інших, щоб людина прийшла і звернула увагу на те, що там написано і вже сама для себе визначилась – чи вона буде сортувати, чи ні.

По звітах я бачу, що перевізники подають, що встановили велику кількість контейнерів, а в реальності їх встановлення інколи виглядає так, що там лише наклеєна наклейка про харчі та садові відходи. Але люди на це просто не звертають увагу. Ми найбільше наполягаємо на тому, що це має бути окремий контейнер, коричневого кольору».

Зараз на сортувальній станції є 1200 тонн харчових і садових відходів. Кількість коливається, іноді можуть привезти 300 кілограмів, іноді 10 тонн за день. Від населення - це десь 300-700 кілограмів у день.

Заступник директора ТОВ «ГрінЕра Україна», Тарас Колодій ділиться, що першим споживачам-пілотникам,  встановили контейнери, об’ємом 120 літрів. Вони відрізняються від інших, бо мають з двох боків отвори, а також мають подвійне дно, яке відділяє рідину від сировини.

«Йде система провітрювання. Органіка в такому контейнері не запарюється, а отже не має неприємного запаху. Такий контейнер в 120-квартирному будинку в середньому заповнюється за 3 дні. Тобто органічні відходи ми забираємо двічі на тиждень.

Коли відбувається заміна контейнера, то ставлять вже новий і продезінфікований контейнер. Після цього зважують і відправляють на Пластову, 11. Міняють сміттєві контейнери не сміттєвози, а інші машини, оскільки органіка на 60 відсотків складається з води. Якщо таке сміття завантажити у сміттєвоз, то за сміттєвозом будуть текти ріки неприємної на запах рідини.

Наповнений контейнер має 1300 кілограмів».

Контейнери, як і вимагалось - коричневого кольору з відповідним маркуванням,  де можна чітко визначити, що можна викидати, а що ні. Споживачам розповідають правила сортування таких відходів.

«Мешканців треба привчати спершу, як лише встановлюють такі контейнери. Бо буває, що викидають з органікою поліетиленові пакети, що категорично заборонено. Але це потрібно розповідати людям. Голові ОСББ легше навчити свої мешканців, аніж голові ЛКП, бо там більше будинків», - додав Роман Колодій.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: