Що буде, якщо Львів потрапить до «червоної зони»

карантин залізнипця

Вже декілька днів, з 1 серпня, Україна поділена на чотири карантинні зони – червона, помаранчева, жовта і зелена (в залежності від показників захворювання на коронавірус).

У червоній, найжорсткішій зоні має припинити роботу громадський транспорт, не можуть працювати заклади освіти, а також кафе, ресторани та ТРЦ.

До червоної зони увійшли два обласні центри – обидва із сусідніх до Львівщини областей – Тернопіль і Луцьк. «Укрзалізниця» вже скасувала зупинку у цих містах потягів далекого сполучення, чим викликала хвилю обурень. У пасажирському потязі, що прямував із Херсона, пасажири влаштували бунт, аби машиніст зробив зупинку в Тернополі. Там їхали 85 жителів обласного центру, серед яких батьки з дітьми, хворими на ДЦП. Тільки коли тернополяни вчинили бунт, керівник потяга таки погодився зупинитися і висадити людей у їхньому місті

На заборону зупинки поїздів у Тернополі відреагував мер міста Сергій Надал.

«Вдумайтеся, тернополяни повертаються додому з інших міст і не знають, чи зможуть вийти на станції «Тернопіль». Що їм робити? Доки у Києві працюють «велюрові ресторани», у Тернополі «Укрзалізниця» заборонила зупинятися поїздам», – заявив міський голова.

Львів на сьогодні є у помаранчевій зоні, тобто за крок до червоної. Як буде реагувати влада області, якщо Львів таки опиниться у найкритичнішій зоні, ІА Дивись.info запитала у заступника голови Львівської ОДА Тараса Греня.

«Те, що відбулось в іншій області, коментувати некоректно. Але очевидно, що ми будемо спрямовувати свої сили, щоби таких інцидентів у нас не було. Що ми будемо робити тоді, коли Львів, буде у червоній зоні? Тоді у нас не буде громадського транспорту, тоді поїзди не будуть зупинятися у Львові, і тоді залізниця не буде продавати квитки, де кінцевою зупинкою є Львів. Тому в наших спільних інтересах все-таки забезпечити те, щоби місто у червону зону не потрапило», – розповідає Тарас Грень.

В «Укрзалізниці» кажуть, що будуть повертати гроші за квитки тим пасажирам, які вже їх придбали.

«Поїзди у Тернополі та Луцьку наразі не зупинятимуться, а «Укрзалізниця» не продаватиме квитки до цих населених пунктів. Коли в п’ятницю буде державна комісія з ТЕБ НС, тоді всі дізнаються нову інформацію. Українці мають планувати і думати про те, що буде потім і мати на увазі, що, можливо, той чи інший населений пункт увійде в «червону зону», – продовжує чиновник.

Зауважимо, що через обмеження в «червоних зонах» роботи громадського транспорту перетинати межу між «червоною» та іншим зонами можна на авто, в якому не більш як 5 осіб.

У ЛОДА також зазначили, що на карантинні обмеження в області впливають виключно самі мешканці.

«Коли ми говоримо про львів’ян чи мешканців нашої області, то можна взяти і глянути просто статистику. За минулі вихідні було понад 100 весіль. Більша частина з них значно перевищувала дозволену кількість гостей. Говорити про дотримання санітарних і епідеміологічних норм не доводиться. Відповідно, в мене є запитання до всіх: що ми хочемо?

Є причина і наслідок. А наслідком може бути те, що Львів потрапить у «червону зону». Тому питання коронавірусу – це не питання влади чи бізнесу, чи когось окремо взятого. Це є питання до кожного з нас», – каже Тарас Грень.

Якщо все ж так станеться, і Львів потрапить у зони з найбільшими обмеженнями, то в обласній адміністрації кажуть, що не планують централізовано організовувати доїзд з інших міст області до Львова пасажирів, які не зійшли з поїзда у Львові. Допомогти можуть лише рекомендаціями щодо дотримання карантину.

«Дієво – дотримуватись санітарно-епідеміологічних норм, дієво – ходити в масці, але біля кожного ми не можемо поставити поліцейського. Дієвим є єдиний спосіб – наша свідомість. А всі інші заходи можуть спричинити виконання карантинного режиму. Незупинка транспорту у Львові, якщо так станеться, що Львів увійде у «червону зону», не є настільки дієвою, як би хотілося. Інша справа, що вона спричинить до того, що ми не попадемо до «чевоної зони», – каже Тарас Грень.

Він наголосив, що рішення державної комісії ТЕБ НС є загальнообов’язковим до виконання.

У Міністерстві охорони здоров’я також зауважили, що місцева влада не може ухвалювати рішення щодо пом’якшення карантинних обмежень.

«Органи місцевої влади можуть тільки посилювати ті чи інші епідеміологічні обмеження, але не пом’якшувати. Ще раз хочу наголосити, що умови адаптивного карантину діють – це максимальний баланс між роботою і безпекою в країні. Ми вже не встановлюємо на території всієї області (карантин — ред.), а визначаємо чітко – або це місто, або це район, де може бути складніша ситуація. Тут нема жодної політики, суб’єктивного бачення. Є суто цифри, рівень небезпеки», – сказав 3 серпня на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: