5 брам, які відреставрували у Львові в липні: фото до і після

bilya-parku-znesinnya-vidnovyly-stolitnyu-bramu-na-vulyci-lysenka-46-02

З початку цього року за підтримки Бюро спадщини у Львові вже відреставрували 24 брами в будинках історичного ареалу Львова. Команди фахівців працюють приблизно 2-3 місяці, щоб повернути одній брамі автентичний вигляд. 

У ЛПК «Бюро спадщини» підсумували результати робіт за липень і показуємо, як виглядали історичні двері львівських будинків «до» і «після»  реставрації.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Нова брама на площі Ринок

У самому центрі Львова побільшало гарних брам і нова дубова брама, відтепер прикрашає вхід у кам’яницю площі Ринок, 21.

У цьому випадку фахівці зробили нову браму, оскільки оригінальна історична брама не збереглася, а на її місці стояли звичайні радянські міжкімнатні двері, знищені часом. По віднайденому кресленням фасаду цього будинку фахівцям вдалося виготовити цю красиву браму.

Загальна вартість реставраційних робіт становила понад 45 000 грн. З них місто оплатило майже 32 000 грн, а іншу частину – мешканці. Браму виготовляли близько місяця.

Читайте також: У Львівській національній філармонії розпочинається новий концертний сезон 

Незвичні «двері-ковбойки» на вулиці Поповича

Ще одним цікавим об’єктом є відновлені історичні двері на вулиці Поповича, 8. Раніше тут відновили зовнішню браму в межах програми співфінансування.

Особливість цих дверей – у системі відкривання, яка дозволяє відкриватися як всередину, так і назовні стала й основною причиною зношеності.

Також фахівці відновили втрачену красу віражного засклення та відреставрували дерев’яне обрамлення дверей. В процесі робіт, майстри-реставратори старались повторити стару технологію фарбування, яка залишилась на автентичних вікнах цього будинку.

Відновлення цих дверей коштувало понад 45 000 грн, з яких мешканці оплатили 30%.

Благородні відтінки металу на Лісній

Упродовж двох з половиною місяців наші фахівці повертали автентичну красу брамі, що на Лісній, 18.

Під численними нашаруваннями чорної фарби приховувалось безліч пошкоджень, заіржавілих елементів, втраченої оздоби та засклення. Це все вдалось відновити і тепер віднайдені темно-зелені відтінки гармонійно відповідають рослинному оздобленню брами, а відновлене засклення додає родзинки. Тепер вона виглядає так само, як і століття тому.

Реставрація цих дверей коштувала 54 500 грн з яких місто оплатило понад 38 000 грн, а іншу частину – мешканці.

Засклення брами, як родзинка

Бюро спадщини у Львові допомогло відреставрувати двері і на вулиці Лисенка, 46. Якщо раніше вони були непомітні та зафарбовані, то тепер фахівці змогли повернути їх автентичний вигляд.

Родзинкою цих дверей є фацетне скло, яке має надзвичайно гарний перелив, особливо під сонячними променями, а відновлені ґрати, яких виділили іншим відтінком їх чудово доповнюють.

Повернення цієї краси коштувало близько 48 тис. грн, з яких 70% оплатило місто в рамках програми співфінансування.

«Оливкова» брама на вулиці Личаківській

Цікава робота чекала наших майстрів в будинку на вулиці Личаківській, 34, де окрім брами потрібно було відновити вигляд і вхідної хвіртки.

А погляньте лише, який у брами колір, автентичний! Він приховувався під старими нашаруваннями фарби, разом із численними пошкодженнями, іржею та втраченими елементами.

До слова, фахівці встановили відреставрований австрійський замок, який хоч і не рідний, але відповідає тому часу і прослужить мешканцям ще не одне десятиліття.

Загальна вартість реставрації становила понад 81 000 грн з яких місто оплатило майже 56 800 грн, а іншу частину – мешканці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: