В Україні вперше відбулася пересадка підшлункової

пепесадка

В Україні вперше зроблена операція з трансплантації підшлункової залози.

Операцію зробили у клінічній лікарні швидкої допомоги у Львові. Про це у соцмережі повідомив доктор медичних наук Андрій Базилевич.

«Сьогодні, 7 серпня 2020року, 3-я година ночі. Щойно завершилась перша в історії трансплантології України, я акцентую вашу увагу - перша - операція з трансплантації підшлункової залози від посмертного донора!

І ця дійсно епохальна подія відбулась у Львові, у клінічній лікарні швидкої допомоги!

Під керівництвом доктора медицини Григорія Лапшина з університетської клініки м. Любек, Німеччина, який очолив хірургічну бригаду, до складу якої увійшли Владислав Закордонець (завідувач відділенням трансплантації нирки інституту ім. акад. О.О.Шалімова) та Юрій Шаваров - керівник Центру хірургії лікарні», - зазначено в дописі.

Також під час брифінгу Степанов розвінчав міф про «чорних трансплантологів». За його словами, це неможливо, бо такі операції високотехнологічні, в них задіяна велика кількість людей. «Такі операції можуть бути проведені виключно в високоспеціалізованих медичних закладах, високопрофесійними лікарями. Із задіянням великої кількості обладнання. Тому це міф», - додав очільник МОЗ.

За даними Міністерства охорони здоров'я щорічно в Україні близько 5 тис. осіб потребують пересадки органів. Зараз в Україні діє пілотний проєкт, в якому задіяні 24 заклади охорони здоров'я, що здійснюють трансплантацію органів, з них 6 - пересадку кісткового мозку. За перше півріччя 2020 року проведено 14 операцій з органної трансплантації. За 2019 рік зроблено 21 операцію з трансплантації кісткового мозку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: