Жнива-2020: як на Пустомитівщині фермери дотримуються пожежної безпеки (фото)

IMG_5883

У 2019 році в Пустомитівському районі Львівської області спалахнуло п'ять пожеж у наслідок підпалу сухої стерні на полях. Причною цьому стало нехнування правил пожежної безпеки на відкритих ділянках або ж елементарне незнання.

У 2019 році в Пустомитівському районі Львівської області спалахнуло п'ять пожеж у наслідок підпалу сухої стерні на полях. Причиною цьому стало нехтування правил пожежної безпеки на відкритих ділянках або ж елементарне незнання.

ІА «Дивись.Info» побувала на одному з піль поблизу Щирця на Львівщині та дізналась, чи дотримуються комбайнери стандартних вказівок АПК України під час зернозбиральної кампанії.

Провідний інспектор Пустомитівського районного відділу Головного управління ДСНС у Львівській області Микола Бутрей розповідає, що перед початком жнивної кампанії вся техніка, що виїжджає в поля, має пройти перевірку, аби визначити її справність.

«Перед виходом у поле старший відповідальний за пожежну безпеку має провести інструктаж з комбайнерами та трактористами: що можна робити та що не можна робити по лінії пожежної безпеки», - підкреслює інспектор.

Зазначається, що у межах жнивної кампанії в Україні користуються правилами пожежної безпеки агропромислового комплексу України.

Пан Микола розповідає, що на полях, які розлягаються поблизу автошляхів, лісів, залізничних сполучень тощо, потрібно обкошувати сухостій, втім одразу суху траву варто прибирати, аби не було ризику підпалу. Окрім цього, смугу по всій засіяній площі обкошують до 4 метрів.

«...якщо великі площі (поля понад 50 га — ред.), тут вимагається, щоб дане поле ділили на дільниці. і між ними є поле 150 га — його потрібно розділити на 3 ділянки, що сягатимуть не менше, ніж 50 га, між кожною ділянкою має бути прокіс шириною не менше 8 метрів і його мають проорати не менше 4 метрів», - додає Микола Бутрей.

Правила користування технікою під час жнив

Техніка, залучена під час збору зерна, мусить бути протестована, а в кожній кабіні повинні бути вогнегасники.

У випадку пожежі, комбайнери негайно з'їжджають з поля, а в гасінні полум'я пускають в дію трактор з плугом, де також мають бути бочки з водою або водоподавачі.

За словами головного інспектора, збитки, завдані державі через підпал стерні сягнули близько 700 тисяч гривень торік.

Чи знають правила комбайнери

Андрій — комбайнер з 8-річним стажем ділиться, що за час своєї роботи виникало кілька пожеж, які вдавалось ліквідовувати самотужки, а також розповідає: причиною спалаху може слугувати й техніка, що виходить з ладу.

«Більші підпали ліквідовували пожежники, є люди совісні, які одразу телефонують на допомогу. Буває й так, що комбайн може згоріти за 10 хвилин», - каже хлопець.

Нагадаємо, в Україні щорічно борються з паліями сухої трави. Лише на Львівщині з початку весни сталось кілька сотень пожеж через підпал сухостою. Окрім цього, знищується не лише рослинність, а й корені живих рослин, гинуть тваринки, які там живуть. Найчастіше такі випадки трапляються на приватних полях, де селяни позбуваються стерні перед початком жнив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: