Вибори в Білорусі: черги, затримання, силовики на вулицях

івапргощз
Фото: REUTERS

На шостих президентських виборах в історії незалежної Білорусі в достроковому голосуванні за офіційною інформацією взяли участь 41,7% білорусів, що мають право голосу, це 2 854 336 виборців.

Такий показник явки є максимальним порівняно з усіма попередніми президентськими кампаніями в Республіці Білорусь, пише УП.

Про попередній рекорд ЦВК рапортувала на минулих виборах у 2015 році. Тоді в достроковому голосуванні нібито взяли участь 36,05% виборців, а в цілому на п'ятих виборах президента явка склала 86,75%. Того року Олександр Лукашенко, за даними ЦИК, набрав 83,49% голосів, що також стало рекордним показником "підтримки" за всі роки при владі.

Дострокове голосування на президентських виборах 2020 року стартувало 4 серпня і тривало п'ять днів, по 8 серпня включно. Основний день виборів призначений на неділю, 9 серпня.

Фото: НВ. Правоохоронці затримують чоловіка на антиурядовому мітингу напередодні президентських виборів. Мінськ, 8 серпня,

За посаду президента Білорусі на цей раз змагаються п'ять кандидатів, в тому числі нинішній президент Білорусі Олександр Лукашенко - він йде на вибори в шостий раз. Головним конкурентом Лукашенка ЗМІ вважають дружину політв'язня, відеоблогера Сергія Тіхановського Світлану Тіхановську

У неділю, 9 серпня, Центральна виборча комісія Білорусі оголосила, що явка на достроковому голосуванні на виборах президента становила 41,7% всіх виборців, повідомляє Радіо Свобода.

Це дані станом на 19:00 суботи, 8 серпня. Білоруси мали змогу проголосувати завчасно протягом п'яти днів до дня виборів.

Цього року явка на достроковому голосуванні є значно вищою, ніж раніше: у 2015 році таким правом скористалися 36,05% виборців, у 2010 році – 23,1%.

Фото НВ. Білоруські військовослужбовці в захисних масках голосують на виборчій дільниці в Мінську

Світлана Тихановська проголосувала в Мінську. Кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську привітали оплесками на виборчій дільниці.

На запитання журналістів, чи очікує вона «насильницького розгону та провокацій», вона запитала: «Розгону кого?». За словами Тихановської, якщо провокації і будуть, то лише х боку правоохоронців, але вона не хоче такого розвитку подій, а хоче лише чесних виборів. Вона додала, що закликала членів виборчих комісій справедливо підрахувати голоси.

У день виборів в Білорусі не відкриваються сайти «БелаПАН», «Наша нива», Kyky.org, Navin.by та інших ЗМІ. Серед сайтів білоруських та іноземних видань, що працюють для білоруської аудиторії.

Білоруси також скаржаться на проблеми з доступом до послуг Telegram, Viber, Youtube та VPN. У другій половині дня все частіше стали з'являютися повідомлення про те, що у Мінськ стягують силовиків. Очевидці фіксують рух колон техніки у різних частинах міста.

Фото: НВ. Білоруські військовослужбовці охороняють блокпост на околиці Мінська

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: