Білорусь сьогодні, або До чого призвели вибори

116364750_2689246884680093_7951208709125370465_o

У неділю, 9 серпня, в Білорусі відбулись вибори президента. Станом на ранок понеділка, 10 серпня, відомо, що переможцем став чинний глава держави Олександр Лукашенко: понад 80% виборців віддали йому свої голоси.

Це статистика ЦВК Білорусі, втім учорашній день та ніч в сусідній державі минула неспокійно, як і передвиборчі місяці.

Згідно з офіційними даними, опонентка Лукашенко Світлана Тихановська здобула тільки 9,90% голосів. Окрім цього, Ганна Конопацька набрала 1,68% голосів, Сергій Черечень — 1,13% , Андрій Дмитрієв — 1,04%. Серед виборців 6,02% білорусів виступили проти всіх кандидатур на пост очільника держави.

Результати поки не оприлюднюють, та дані держаного екзит-полу масштабно не відрізнятимуться від реальних підрахунків, тобто пальму першості здобуває Олександр Лукашенко, якого вже давно прозвали «Останнім диктатором Європи».

Проте є суперечність: згідно з даними екзит-полу суперниці Лукашенка – Світлани Тихановської, саме вона здобула перемогу у першому турі виборів із 80% голосів від громадян-білорусів.

Кров за справедливість

Білоруси одразу зреагували на несправедливість та вийшли на акції протесту проти чинної верхівки влади, що, за їхніми словами, сфальсифікувала результати виборів ще ввечері в неділю, 9 серпня. Пікети одразу взялись штурмувати місцеві правоохоронці. Відомо про загибель, щонайменше, двох осіб та кількадесятків травмованих унаслідок наїзду автівки правоохоронців на колону мітингарів. Згідно з даними правозасної організації «Вясна», помер молодий хлопець, якого не вдалось врятувати – він отримав черепно-мозкову травму.

На тлі протестів опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала правоохоронців та військових зупинити насильство та «пам’ятати про те, що вони частина народу».

Медіа-ресурси публікують знімки моторошної картини ночі у Білорусі, на яких видно закривавлені обличчя протестувальників, котрі просто вимагають справедливості та демократії від країни, де живуть.

Масові протести призвели до відкриття кримінальних справ проти протистувальників зі звинуваченнями у насильницьких діях щодо силовиків, а не навпаки. Наразі немає інформації про кількість затриманих мітингарів, та їхнє число перевищує десятки, за неофіційними даними, більшість перебувають у лікарнях з численними травмами.

Президент України Володимир Зеленський висловив підтримку білорусам і оприлюднив звернення з проханням не втручатись у насильницькі дії та бути терпимими і толерантними.

«Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь — наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі», — написав він.

Інформаційна агенція «Белта» оприлюднила новину про те, що президент Китаю привітав Лукашенка з перемогою у виборах.

До слова, Олександр Лукашенко обійняв пост глави держави Білорусі 25 років тому. Йому зараз 65, з того часу світ не визнав демократичними вибори, коли перемагав саме він. Ще 2019 року розпочались масові протести громадян проти верхівки влади, та їх припиняли силовики.

Зараз відомо, що офіційні результати виборів ЦВК у Білорусі оголосять у четвер, 14 серпня, а попередні підсумки оприлюднять завтра, 11 серпня.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: