Світові ЗМІ скептично сприйняли заяву Путіна про реєстрацію вакцини від коронавірусу 

8F1010EE-B669-4055-8526-7647524DE592_w1023_r1_s
Фото зареєстрованої вакцини від коронавірусу надане Роійським фондом прямих інвестицій

Про те, що Росії вдалось створити першу у світі вакцину від COVID-19 заявив російський президент Володимир Путін. Він додав, що вакцину, названу Спутник V, зареєстровано і його донька вже зробила щеплення.

Про це повідомляє Голос Америки.

У світових ЗМІ та медичних колах скептично сприйняли ці повідомлення, наголошуючи на занепокоєннях про безпеку, ефективність вакцини з огляду на інформацію, що країна пропустила важливі етапи розробки та не навела наукових даних про випробування вакцини.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Попри заяву Путіна про те, що вакцина пройшла відповідні випробування, світові та російські науковці «б‘ють в набат, попереджаючи, що поспіх у використанні вакцини перед випробуванням третьої фази, яка, зазвичай, триває місяці та охоплює тисячі людей - може мати негативний вплив», пише AP.

Читайте також: Коли українців чекає друга хвиля коронавірусу, – МОЗ

CNN зауважило ймовірність існування політичного впливу на російських дослідників, де влада хоче ствердити важливу роль Росії у світовій науці.

Минулого тижня ВООЗ закликав Росію дотримуватись вимог міжнародних протоколів при розробці вакцини проти COVID-19. У вівторок ВООЗ заявив, що проводить переговори з Росією про розгляд вакцини, пише ВВС.

ЗМІ також наводять слова російських науковців про те, що Росія планує провести третю фазу випробувань вже після реєстрації вакцини.

Читайте також: Поширення коронавірусу: у світі вже понад 20 мільйонів людей захворіли на COVID-19

Випробування третьої фази мають початись наприкінці місяця, пише NBC News з посиланням на інформацію російських дослідників. Інші провідні розробники вакцини не подають вакцину на затвердження до проходження третьої фази випробувань.

Росія планує зробити щеплення спершу лікарям, вчителям та особам із підвищенням ризиком ускладнень від захворювання і наглядати за дією вакцини, фактично замінивши третю фазу випробувань, наводять видання слова російських медиків.

Скептично про можливість швидкої реєстрації нової вакцини з боку Росії, або Китаю висловлювався і головний інфекціоніст США д-р Ентоні Фаучі. «Заява про наявність вакцини для розповсюдження перед проведенням випробувань, на мою думку, є щонайменше проблематичною», - заявив Фаучі, виступаючи перед американськими законодавцями 31 липня.

«Сподіваюсь, що китайці та росіяни проводять справжні тестування вакцини перед тим, як її комусь давати», - додав Фаучі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: