У Тартаківському палаці розпочинається туристичний сезон

84875571_1105064503166932_8095702414507638784_o-1043x380

15 серпня мешканців та гостей області запрошують на урочисте відкриття сезону до Тартаківського палацу.

Про це інформує пресслужба Львівської ОДА.

«Щовихідних впродовж цілого місяця у нас, в Тартакові Сокальського району, триватимуть дводенні тури, костюмовані дійства, фотосесії, концерти та багато іншого. Щосуботи та неділі кожен охочий зі Львова, Сокаля та навколишніх сіл зможе повернутись в епоху вишуканих вбрань, елегантних інтер’єрів та нашої багатої історії», – пояснює Ганна Гаврилів, голова БФ «Спадщина.UA».

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Відтак, вже цієї суботи у Тартаківському палаці о 18:00 год. на гостей заходу чекають цікаві екскурсії, фортепіанний мініконцерт відомого львівського джазового піаніста Макса Лана та нічний перегляд фільму просто неба. Також заплановані розваги для дітей, костюмовані дійства, фотозони. Кульмінацією вечора стане перше увімкнення освітлення Тартаківського палацу, яке вдалося реалізувати та змонтувати цьогоріч.

Читайте також: Тікаємо зі Львова: де в області можна відпочити цими вихідними

«Пам’ятки архітектури та культури заслуговують на увагу та вивчення. Круто, коли такі пам’ятки оживають  і мають надійних опікунів та промоутерів, таких як ГО "Спадщина UA". Запрошую відвідати Тартаківський палац із рідними та друзями вже в день відкриття, цієї суботи, а дорогою ще запланувати відвідати інші туристичні локації Сокальщини, рекомендовані нашим проєктом Погнали Львівщиною», - запросила усіх на відкриття туристичного сезону в Тартаківському замку начальник управління туризму і курортів облдержадміністрації Наталя Табака.

Впродовж 16 серпня на території палацу діятиме ярмарок, на якому свої вироби ручної роботи представлять талановиті майстрині з «Країни Handmade». Це картини, ляльки-мотанки, намиста та забавки. Спеціально до відкриття сезону у Тартакові оновили експозицію кімнати Урбанських.

Що відомо про Тартаківський палац

У Тартакові був замок Потоцьких (залишки збереглися у вигляді оборонних мурів з південно-західного боку пізнішого палацу).

Наприкінці 19 століття, на рештках замку зводять палац коштом тодішнього власника маєтку в Тартакові Збіґнєва Лянцкоронського, представника відомої польської шляхетської родини Лянцкоронських (пол. Lanckorońscy). Двоповерховий, з цегли, з ризалітом та балконом, палац зведений у стилі французького необароко за проєктом львівського архітектора Вінцент Равський (молодший). Палац колись прикрашали дві фігури атлантів (теламонів). З півдня до будинку приєднаний Г-подібний господарський корпус. Лянцкоронські розбудували та реконструювали старий замок, зробили нову будівлю, орієнтуючись на «Casino de Paris» у Монако. Палац розташований у великому парку XVIII століття.

Після Збіґнєва Лянцкоронського власниками Тартаківського палацу стає Марія Едер з родини Станек (померла 1932 року), а з серпня 1919 року Марія Урбанська, племінниця Збіґнєва Лянцкоронського, яка стає останньою власницею палацу та маєтку.

3 лютого 2010 р. голова Львівської ОДА Микола Кміть підписав угоду про передачу в концесію пам'ятки архітектури національного значення. Угоду укладено на 49 років із приватним інвестором з Волині — ФОП «Новосад». Інвестор зобов'язується вивести з аварійного стану і ввести в експлуатацію палац як туристично-відпочинковий центр[. У березні 2011 року планується розпочати перший етап реставраційних робіт з монтажу даху. Та у вересні 2015 року будівля палацу ще перебувала в геть жахливому аварійному стані.

З 27 липня по 3 серпня 2019 року на території палацу та парку у Тартакові відбувався перший в Україні волонтерський проєкт, покликаний стати осередком спільних дій, аби дати нове життя перлині культурної спадщини: «Тартаків & Тартак». В межах ревіталізаційно освітньо-культурного табору-резиденції відбулися панельні дискусії, майстер-класи, лекції та тренінги. Тривали роботи із впорядкування території та об’єкту за участі головних архітекторів районів і міст обласного значення Львівської області, а також дискурс із пристосування пам’ятки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: