ЄС вперше відреагував на протести в Білорусі

630_360_1568028730-514

Європейська служба зовнішніх справ оприлюднила першу офіційну спільну позицію Європейського Союзу щодо виборів і подальших протестів у Білорусі.

Відповідна заява опублікована за ім’ям верховного представника ЄС із зовнішніх справ Жозепа Борреля.

Читайте нас в Telegram: перевірені факти, тільки важливе

У ЄС зазначають, що під час президентської кампанії народ Білорусі продемонстрував небачене прагнення до демократичних змін. Але вибори не були «ані чесними, ані справедливими».

Читайте також: Як під стінами консульства Білорусі у Львові пройшла акція підтримки (фото)

«Державні органи влади застосували непропорційне та неприйнятне насильство, що спричинило щонайменше одну смерть та багато травм. Тисячі людей були затримані і було посилено заходи щодо придушення свободи зібрань, засобів масової інформації та вираження поглядів. Ми закликаємо білоруську владу негайно та беззастережно звільнити всіх затриманих», — йдеться у заяві.

Європейський союз нагадує, що відносини із Білоруссю значно покращилися після того, як у 2015 році були звільнені політв’язні. Але без прогресу щодо дотримання прав людини ці відносини можуть погіршитися.

Читайте також: У Мінську по мирних протестувальниках стріляли гумовими кулями (відео)

«Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації і проводити поглиблений аналіз відносин ЄС з Білоруссю. Це може включати, серед іншого, вживання заходів проти осіб, відповідальних за насильство, необґрунтовані арешти і фальсифікацію результатів виборів», — наголошують в ЄС.

Також там закликають владу припинити насильство і розпочати діалог із представниками опозиції.

Нагадаємо:

  • У Білорусі після оголошення попередніх офіційних результатів виборів президента, згідно з якими перемогу вже в шостий раз здобув Олександр Лукашенко, кілька днів йдуть масштабні протести.
  • За 9 серпня силовики й ОМОН затримали понад 3 тисячі осіб, а за 10 серпня — понад 2 тисячі МВС Білорусі: Протягом другого дня протестів затримали понад 2 тисячі людей.
  • Напередодні влада офіційно повідомила про першого загиблого під час протестів У Білорусі влада офіційно повідомила про першого загиблого під час протестів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: