Як під час першої купівлі житла повернути один відсоток його вартості

Depositphotos_177306634_s-2019
Фото: Depositphotos

При першій покупці житла кожен має право повернути кошти в сумі сплаченого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування – 1% від вартості цього житла.

Однак, як скористатися цим правом, знають далеко не усі. Тому ми звернулися до Анни Мацюк, адвокатки та власниці юридичної компанії «Захист власності», яка понад 10 років практикує в сфері нерухомості і будівельної галузі, та юристки Юлії Марець, керівниці напрямку «1% плюс», які розповіли про усі юридичні тонкощі ситуації.

Анна Мацюк:

 

Однією з ключових послуг ЮК «Захист власності» є аудит житлової нерухомості на первинному та вторинному ринках перед купівлею. Ми детально перевіряємо добросовісність забудовника. Точно знаємо, якому забудовнику можна вірити, а з яким краще не мати справи, аналізуємо для вас усі підводні камені у вигляді боргів та арештів по квартирі. Тому в якийсь момент ми вирішили удосконалити наш комплекс послуг у цьому напрямку і почали активно повертати 1% вартості житла, а також надавати юридичні послуги, завдяки яким, покупець квартири має можливість повернути збір на загальнообов'язкове пенсійне страхування в розмірі 1% вартості житла, який був сплачений при першій купівлі житлової нерухомості.

Якщо ці кошти повертаються, то чи не простіше їх не сплачувати зовсім?

Юлія Марець:

 

На жаль, так не можна. Для реєстрації права власності на квартиру укладається нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, при цьому нотаріус, керуючись буквою закону, вимагає сплатити 1% вартості квартири як збір до Пенсійного фонду. А це в середньому від 10000 грн до 25000 грн при купівлі житла класу стандарт. Якщо ж ви обрали для себе житло класу «люкс», то сума ця значно зросте.

У нотаріусів в силу закону немає технічної можливості посвідчити договір, якщо ви не сплатити, зокрема, 1% збору до Пенсійного фонду. Тому такий  збір мусить сплатити кожен, а потім пройти процедуру повернення безпідставно сплаченого збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Тоді перейдімо до самої процедури? Що для цього потрібно?

Юлія Марець:

Підставою такого повернення є норма Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» №400/97-ВР від 26.06.1997 року.

Фактично, існує 2 шляхи для повернення: позасудовий та судовий. Перший варіант передбачає звернення із письмовою заявою в Головне управління Пенсійного фонду України відповідної області з обгрунтуванням обставин, підстав та з проханням повернути збір у відповідному розмірі та зазначити банківські реквізити для такого повернення коштів.

За результатами розгляду такої заяви Пенсійний фонд може прийняти позитивне рішення та повернути безпідставно сплачений збір або ж відмовити в поверненні. Однак, як свідчить практика, Пенсійний фонд не квапиться повертати кошти та відписує на такі заяви, що немає можливості перевірити чи дійсно ви придбали житло вперше, що є обов’язковою умовою повернення, тому, власне, відмовляє у поверненні 1% вартості житла.

Відтак, якщо ви отримали рішення про відмову в поверненні збору, його можливо повернути лише в судовому порядку. Це означає, що потрібно звернутися з позовною заявою до адміністративного суду. Відмова ПФУ є обов'язковою при зверненні з позовом до суду, оскільки в протилежному випадку такі позовні вимоги є передчасними та не задовольняються судом. Однак якщо ви все зробили правильно, за наслідками розгляду справи суд ухвалює рішення, яким вам повертають 1% вартості житла.

Чи є якісь обмеження  в тому, хто може скористатись таким бонусом?

Юлія Марець:

Так, небагато, але є. Ви повинні мати громадянство України. Це повинна бути ваша перша покупка нерухомості. Повернення 1% відбувається лише за умови придбання нерухомості в житловому фонді. Від дати покупки (укладення договору купівлі-продажу квартири) повинно минути не більше 3 років. Інших обмежень немає, хоча клієнти часто уточнюють різноманітні нюанси, щоби перестрахуватись.

Про які саме нюанси йдеться?

Юлія Марець:

Наприклад, чи можливо повернути 1% вартості житла, якщо попередньо за особою вже зареєстровано право власності на інше житло на підставі договору дарування, прийняття спадщини тощо (не купівля-продаж)? Я завжди відповідаю: «Так. Ви маєте таке право, оскільки закон передбачає саме відносини купівлі-продажу». Тому при отриманні у власність житла на підставі інших правочинів, особа має право на повернення коштів за договором купівлі-продажу, навіть якщо це житло не є першим у власності.

Інший нюанс – втрачено оригінал квитанції про сплату 1%. Це теж не проблема, потрібно звернутися за отриманням копії такої квитанції до нотаріуса, який посвідчував договір купівлі-продажу житла.

А як щодо строків повернення коштів?

Юлія Марець:

Строк повернення коштів становить від 3 до 6 місяців. Оскільки повернення 1% передбачає кілька етапів:

  1. Звернення із заявою до ПФ та отримання від нього відмови у поверненні коштів.

Отже, приблизний строк на звернення до ПФ із заявою та отримання відповіді дорівнює від 15 до 30 днів.

2. Звернення до суду з позовом та отримання судового рішення.

Відтак, розгляд даної справи судом здійснюється в межах від місяця до 2-ох.

3. Виконання судового рішення – фактичне повернення коштів.

Строки виконання судового рішення – орієнтовно від 15 до 30 днів.

Отже, загальний строк повернення 1% вартості житла залежить від оперативності роботи суду, органів ПФ та Державної казначейської служби, відділень поштового зв'язку тощо.

Чи надаєте ви якісь гарантії?

Юлія Марець:

Звісно, в сучасних реаліях хочеться мати впевненість. Наші гарантії такі:

  • 100% позитивна практика судів щодо повернення коштів
  • 100% перемог наших адвокатів у таких справах
  • оперативність та професіоналізм наших адвокатів
  • багаторічний досвід роботи в сфері нерухомості.

Отже, які дії клієнта, який хоче повернути 1% коштів від купівлі житла? Заява до суду, судові засідання, на яких ви мене супроводжуєте та паперові клопоти протягом півроку?

Анна Мацюк:

Зовсім ні. Ми працюємо «під ключ»: робимо все за вас, без витрат вашого часу, працюємо по всій Україні. Від Вас потрібні будуть лише документи на початку роботи: копія паспорта, копія ІПН, договір купівлі-продажу нерухомого майна, квитанція про сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операції купівлі-продажу нерухомого майна в розмірі 1% від його вартості.

Також хочу наголосити, що за рішенням суду клієнту повернуть не лише 1%, а й судовий збір (840,80 грн) та витрати на юридичні послуги, які ми надаємо. Тож в результаті послуга виходить безкоштовною.

Детальніше про усі нюанси, а також вартість юридичних послуг Ви дізнаєтесь на нашому спеціалізованому сайті.

* Матеріал підготовлений у партнерстві із ЮК «Захист власності»

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: