У соцзахисті Львівщини відповіли, як породіллям отримати «пакунки немовляти»

пакунок
фото ілюстративне

В українських пологових будинках почало бракнути бебі-боксів, натуральної соціальної допомоги від держави немовлятам та їх батькам. Згідно з рішенням Кабміну від 29 липня, українські породіллі зможуть отримати грошову компенсацію замість «пакунку немовляти».

ІА «Дивись.Info» вирішила поцікавитися ситуацією з бебі-боксами на Львівщині та в обласному центрі.

Як повідомили журналістам у пресцентрі Львівської міської ради, станом на 13 серпня 2020 року, всі пологові будинки, які знаходяться у міському підпорядкуванні, забезпечені «пакунками немовляти» і проблем з їх передачею породіллям немає.

Цю ж інформацію підтвердили у Львівській ОДА. За словами заступника директора департаменту соціального захисту населення Віктора Степанюка, станом на 13 серпня в області є приблизно 1700 «пакунків немовляти», також очікується надходження ще 3600 одиниць. Як повідомив посадовець, протягом щонайменше трьох місяців породіллі Львова та області зможуть отримати бебі-бокс у натуральному вигляді та вчасно. Що ж стосується довготермінової перспективи, за умови відсутності натуральної соціальної допомоги на балансі обласної адміністрації породіллі зможуть обирати: забронювати «пакунок немовляти» і отримати його дещо згодом або ж отримати грошову компенсацію у розмірі 5000 грн. При цьому, відзначає Віктор Степанюк, витратити ці гроші можна буде лише у спеціалізованих дитячих магазинах.

«Ми вже проплатили наступну партію бебі-боксів – 3600 одиниць. Зараз очікуємо на їх постачання. В середньому за місяць пологові видають близько півтори тисячі бебі-боксів. Таким чином Львівщина забезпечена соціальною допомогою орієнтовно до середини листопада 2020 року», - розповів Віктор Степанюк.

«Пакунок немовляти» - одноразова натуральна допомога від держави для немовляти та породіллі. Видавати бебі-бокси безпосередньо у пологових будинках розпочали з 1 вересня 2018 року. Вартість одного пакета становить близько 5000 грн. До «пакунку немовляти» входить: гігієнічні та косметичні засоби для матері та дитини, матрац, термометр тощо.

Проблема з постачанням бебі-боксів виникла ще на початку 2020 року, коли в Мінсоцполітики оголосили тендер на закупівлю через держустанову «Професійні закупівлі». Згодом Антимонопольний комітет скасував цей тендер через скарги більшості його учасників.

Зараз необхідно знову оголошувати новий тендер, тому програма фактично поставлена на паузу -  бюрократичні процедури можуть тривати місяцями. Це означає, що в тих областях, де «пакунки малюка» залишилися, їх ще видаватимуть, однак до кінця року нових ніхто, найімовірніше, вже не закуповуватиме.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: